Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Evanđeoski kršćani o korupciji na samitu G20 u Brisbaneu

New York, 14. studenoga 2014. (WEA/IBA) – Kršćani iz cijeloga svijeta okupili su se ovog tjedna u Brisbaneu u Australiji da zajednički progovore o korupciju kroz razna događanja za podizanje svijesti tijekom samita G20. Svjetska evanđeoska alijansa (WEA) i deseci kršćanskih organizacija udružili su se i u kampanji pod nazivom EXPOSED koja je trajala dvije godine, a koja je kulminirala ovog tjedna, i otvorenim pismom koje su potpisali deseci tisuća osoba, obratili su se vođama G20, tražeći od njih da poduzmu akcije protiv utaje poreza i drugih oblika korupcije.

Tijekom posljednje dvije godine kršćani u svim regiji svijeta održavali su bogoslužja, molitvena bdijenja, sastajali se s mjesnim i državnim političarima i organizirali druge aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o raširenom problemu korupcije – nedvojbeno ključnog čimbenika u širenju ekstremnog siromaštva.

Okupili su se kako bi zajedno osvijetlili sve oblike nezakonite prakse na globalnoj i lokalnoj razini: nepotizam, podmićivanje, varanje, pranje novca, diskriminaciju, iznude, predrasude, dosluh, tajnost, favoriziranje i utaju poreza.

‘Briga za siromašne je temeljni biblijski mandat i mnoge organizacije i bezbroj pojedinaca u našoj kršćanskoj obitelji posvećeni su borbi protiv siromaštva i njezinih negativnih učinaka na ljude’, rekao je dr. Geoff Tunnicliffe, glavni tajnik WEA. ‘Međutim, korupcija sprečava siromašne da budu oslobođeni svoje nevolje i stoga je to pitanje prioritet koje treba istaknuti i riješiti.’

Brisbane
Performans kršćana u Brisbaneu
(Foto: Micah izazov Australija)

Konzervativne procjene govore da samo porezne utaje od zemalja u razvoju godišnje uzimaju nekih 160 milijardi američkih dolara. Više je to od onih 128 milijardi dolara koliko te zemlje dobivaju kroz razne oblike strane pomoći. Kampanja EXPOSED se obraća čelnicima G20, jer je ovo forum dvadeset gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta. Oni su dobro pozicionirani za stvaranje politike koja zahtjeva veću transparentnost u djelovanju tvrtki i vlada.

Takve promjene u politici mogle bi otežati multinacionalnim korporacijama prenošenje dobiti u inozemstvo gdje plaćaju manje poreze, umjesto prijavljivanja njihove zarade u zemlji u kojoj je novac zarađen i gdje bi ga se moglo koristiti za poboljšanje zdravstvene zaštite, obrazovanje i druge javne usluge: sve što je potrebno za učinkovito poboljšanje života siromašnih.

Otvoreno pismo EXPOSED-a (kršćanskih vođa) poziva na ‘integritet i transparentnost u javnom životu i pita G20 što kani učiniti da bi ispunio svoj mandat formuliranja takve politike koja će ‘vratiti poštenje i spriječiti pohlepu’?

‘Mnogi od naših 7 regionalnih i 129 nacionalnih evanđeoskih saveza i ostalih članova i partnera aktivno su uključeni u EXPOSED kampanju tijekom posljednje dvije godine’, rekao je dr Tunnicliffe. ‘Dok pratimo razgovore na G20 ovog vikenda i gledamo rezultate akcije na globalnoj razini, i dalje nam je rasvjetljavati i razotkrivati korupciju u vlastitom okruženju.’

Sadržaj otvorenog pisma kampanje EXPOSED:

Vođama G20

Mi, čelnici vjerskih zajednica, ovim pismom pozivamo na integritet i transparentnost u javnom životu.

Dio smo globalne kampanje EXPOSED i predstavljamo milijardu ljudi u 170 zemalja, i zajedno stojimo protiv pohlepe, tajnih poslova i zloporabe javnog utjecaja, koji se događa svugdje i najviše pogađa najsiromašnije. Tijekom 2010. godine zemlje u razvoju izgubile su oko 850 milijardi dolara kroz nedopuštene financijske transakcije i utaje poreza vezano uz trgovinsko ucjenjivanje tih zemalja u iznosu od 160 milijardi dolara. Životi 230 male djece moglo bi se spasiti svakoga dan, kad bi se obratila pozornost problemu korupcije i osigurala prijeko potrebna sredstva za razvoj.

Kao vjerske vođe, kajemo se zbog praksi koje su možda pridonijele korupciji i želimo popraviti svoje puteve. I mi pozivamo vlade G20 koje imaju utjecaj na gotovo sve multinacionalne tvrtke koje posluju diljem svijeta, da ih potaknu na povećanje transparentnost u njihovim financijskom poslovanju.

Ovog mjeseca financijski vođe G20 imaju priliku za adresiranje pitanja mita i utaje poreza kod multinacionalnih tvrtki i vladinih dužnosnika. U studenome, čelnici vlada mogu podržati ove mjere na povijesnom sastanku u Australiji. Naša je molitva da dok ispunjavate mandat skupine G20, politike koje formulirate vrate poštenje i spriječe pohlepu.

Napomena: O ovoj smo inicijativi izvjestili i na potpisivanje peticije pozvali na našoj web stranici 6. ožujka 2014. 

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher