Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Peticija protiv korupcije

Pozdrav u Gospodinu!

Ovo je hitna poruka kojom te molim za jednu minutu tvog vremena kako bi potpisao važnu peticiju.

Danas kršćani diljem svijeta mogu baciti svjetlo na pošast korupcije. Isus je došao u svijet pohlepe i korupcije kako bi ga okrenuo naglavačke – vjerujem da on želi da Crkva učini isto. Više od 1 milijarde ljudi živi na rubu opstanka, u lošim sanitarnim uvjetima, bez zdravstvene zaštite i obrazovanja. Postoje mnogi razlozi za siromaštvo, ali najveća prepreka za njegovo prevladavanje je bez sumnje korupcija.

Svaki dan više od 3 milijarde dolara nestane iz globalne ekonomije – ukradeno kroz mito, pranje novca, utaju poreza i drugih ilegalnih plaćanja u biznisu i javnoj upravi. Tome valja dodati još oko 1 trilijuna dolara na godinu koliko se izgubi kroz podmićivanje [1]. To utječe na sve nas, ali najviše pate najsiromašniji. To je više od same depresivne statistike, to je poražavajuće. Korupcija ubija. U nedavnom izvješću Christian Aida procjenjuje se da bismo mogli svakoga dana spasiti živote 230 djece mlađe od 5 godina kad bismo prijavili ilegalne korporativne utaje poreza [2].
Zato se PEV rado pridružuje EXPOSED-u, u onome što je, vjerujemo prva globalna kampanja kršćana za integritetom i poštenjem u financijskom poslovanju u poslovnom, javnom i crkvenom djelovanju. Korupcija dovodi do nepravde i prekinutih odnosa, a Biblija nas poziva da obnovimo odnose jedni s drugima i s Bogom.

Danas te pozivam da nam se pridružiš u pozivanju vođa najmoćnijih svjetskih zemalja (G20 ) kako bi pojačali napore u borbi protiv mita i izbjegavanja plaćanja poreza. Vlade već razmišljaju o mjerama za borbu protiv korupcije, no možemo ih i dodatno ohrabriti da osiguraju strože sustave za zatvaranje rupa u financijskim tokovima kojima novac otječe i otežaju korupcijske prakse u njihovu nastajanju.

Uistinu trebamo tvoj glas kako bi se rasvijetlilo korupciju i zaštitilo najsiromašnije u našem svijetu. Klikni na link ispod teksta kako bi pomogao da se to dogodi. Također te molim da ga pošalješ članovima svojih crkava i prijateljima, kako bismo nastupili kao jedno tijelo u Hrvatskoj i digli svoj glas protiv korupcije.

Potpiši ovdje.

Za mnoge kršćane diljem svijeta podići glas protiv korupcije nije najsigurniji izbor – ali postoje pozitivni znakovi nade. Joyce Thong, voditelj malezijskog programa EXPOSED-a izvješćuje: ‘Rizično je progovoriti o tome jer je korupcija naširoko rasprostranjena, ali nikad nisam vidio Crkvu tako otvorenu, tako spremnu na djelovanje.’

Što se bolje udružimo u našem govoru vladama, veći ćemo utjecaj imati. Tijekom ožujka trebamo skupiti 100 000 potpisa na našu globalnu peticiju koju kanimo predati zajedno s cijelim nizom crkava i kršćanskih udruga. Molim, pridružiti se vašim svjetlom i stojte s tisućama drugih diljem svijeta. Potpisivanje peticije će oduzeti samo nekoliko trenutaka vašega vremena, ali vaš glas jest važan. Samo klikni na link ispod:

Potpiši ovdje

Hvala

Giorgio Grlj,
Predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća

[1] Intervju s Danielom Kaufmananom, direktor Global Governance, The World Bank Institute, ‘Šest pitanja o cijeni korupcije’ 8. travnja 2004.
[2] Christian Aid izvješće: ‘Tko plaća cijenu? Glad: ‘Skrivena cijena porezne nepravde’ str.10

‘Mihejin izazov’ kao WEA inicijativa, koordinira EXPOSED – globalnu kampanju protiv korupcije. Korupcija utječe na sve nas, a posebno najsiromašnije. Te inicijative razotkrivaju javne službe pod utjecajem korupcije i poduzimaju dvije akcije na visokoj razini:

1. Pastoralno će pismo biti poslano od strane najviših crkvenih dužnosnika iz cijelog svijeta najmoćnijim vođama svijeta – G20.

2. Peticija od milijun potpisa bit će predstavljena na zasjedanju G20 u Brisbaneu, Australija, u studenom 2014. Peticija traži veću transparentnost u javnom i poslovnom sektoru kao i djelovanja na sprječavanju utaje poreza i podmićivanju.

potpis

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher