Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Vinkovci, 28. svibnja 2023. Na blagdan DUHA SVETOG – Pedesetnica, u Pastoralnom centru Crkve Božje u RH, u Vinkovcima, organizirano je zajedničko bogoslužje na kome su sudjelovali vjernici Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja, te gosti iz bosanske Posavine.

Bogoslužje je predvodio David Hvala, vinkovački pastor, svima prisutnima pozdravne riječi je uputio nadglednik Matej Lazar Kovačević. Glazbeni sastav domaće crkve je služio nadahnutim pjesmama. Prije čitanja Riječi Svetog Pisma, dvoje krštenika, krštenjem u vodi svjedočili su svoju predanost Isusu Kristu, ispovijedajući svoje spasenje osobnom vjerom – „Krist je Spasitelj, otkupna žrtva križa je učinjena za sve ljude i za mene osobno!“

Slijedila je služba Riječi, gdje je David Kovačević propovijedao na temu “Kreativni Graditelj – Duh Sveti”  (Izl 31,1-11). Među ostalim, evo nekoliko izdvojenih misli. U Izlasku 31,1-11 nalazimo po prvi puta zapis ispunjavanja pojedinca Duhom Božjim, te primitak specifičnog dara. Udijeljeni dar ponešto se razlikuje od popisa darova Duha koje nalazimo u 1 Korinćanima 12. Radi se o Besalelu kojemu je Bog dao mudrost, razumijevanje i vještinu za obavljanje svakovrsnih poslova koji se obavljaju rukom.

Ovaj tekst je u širem kontekstu od 25. do 31. poglavlja knjige Izlaska, tamo Mojsije od Boga prima upute za izgradnju Šatora od sastanka. Iako je sam Mojsije u izravnom susretu s Bogom primio upute o izgradnji Šatora od sastanka, u hebrejskom jeziku poznat kao miškan, „stanovanje ili prebivalište, živjeti u”, što se odnosi na prisutnost Boga i mjesto za susret Boga i čovjeka, Mojsije nije dobio poziv graditi ovaj objekt. Tekst Izlaska svjedoči da su taj zadatak dobili Besalel, Aholiab i još mnogi ljudi koje je Bog obdario svojim Duhom u višestrukim sposobnostima za ovaj specifičan zadatak.

Navedeni tekst svojom širinom i dubinom daje nam više principa koji su primjenjivi za Božji narod Novoga Saveza – Crkvu. U izgradnji Šatora od sastanka, prepoznajemo tim kojega oprema i usmjerava Kreativni Graditelj – Duh Sveti. U Izlasku 31,2 Bog je Mojsiju rekao: „Vidi, pogledaj, dobro osmotri“ – koje sam to ljude obdario za izgradnju svojega Svetišta.“ U paraleli, u našemu vremenu, zadatak pastora, starješina i voditelja: dobro promotriti i promatrajući jasno prepoznati kompetencije i sposobnosti kojima Duh Sveti oprema ljude u izvršenju zadaće Crkve u promicanju i svjedočanstvu vrijednosti Kraljevstva Gospodnjeg.

U svim izazovima našeg vremena, svakoj osobi je nužno nadahnuće i opremanje Duhom Svetim, Božje obećanje o izlijevanju Duha Svetog još je uvijek aktualno. Da, Pentekost kao događaj se davno zbio ali Duh Sveti je jučer, danas i za uvijek!, treća osoba Trojstva. Otac, Sin i Duh Sveti, troje je jedan Bog – iste biti, jedne moći i slave! Sveto Pismo snažno ističe božanstvo Duha Svetog i Nicejsko-carigradsko ispovijedanje naznačuje: „Duh Sveti je Gospodin i Životvorac!“

Ne trebamo samo dobru strategiju i metodu djelovanja, već sve aktivnosti u jasnom nadahnuću, vođenju i snažnom djelovanju Duha Svetog. Rado pjevamo pjesmu: Živa voda nek’ preplavi me, Sveti Duh životom mojim upravlja. Pomogne u životnim teškoćama, predajem Ti svoje brige i terete! Valja nam prihvatiti i priznati da po sebi malo što možemo, bez izlijevanja i protoka Duha Svetoga, sve naše sposobnosti malo što dosežu. Težimo ispunjavati se Duhom Svetim, jer apostol Pavao je izjavio: „… tko nema Duha Kristova, taj nije Njegov! (Rim 8,9). Dajmo stoga mjesto Duhu Svetome u našim životima i On će nas voditi u pobjedonosni život. Blagoslov Gospodina našega bio s nama svima!

5/23, Ivan Kovačević

Foto: Dragan Olđe

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve