Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Znanstveni skup o vjerskim pravima i slobodama u Gradu Zagrebu

Zagreb 17. travnja 2013. –  Znanstveni skup Vjerska prava i slobode – Promicanje ekumenskog dijaloga i međukonfesionalne suradnje na području Grada Zagreba održan je 17. travnja koji je organizirao Centar za demokraciju i pravo Mike Tripala. Na skupu, kojeg su vodili dr. sc. Ankica Marinović i dr. sc. Ivan Markešić, sudjelovali su pripadnici vjerskih zajednica.

Pokrovitelj skupa bio je predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, dok iz Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske nije bio nitko na skupu.

Razgovaralo se o doprinosu koji vjerske zajednice – na temelju međusobnoga ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, ali i međukonfesionalne suradnje – mogu dati izgradnji mira, pomirenja, tolerancije i suživota ne samo u Gradu Zagrebu, nego i na području cijele Republike Hrvatske.

Predstavnici vjerskih zajednica iznosili su stajališta, između ostalog, o ulozi i doprinosu vjerskih zajednica i religija u procesu izgradnje mira i pomirenja, tolerancije i suživota putem dijaloga, promicanju općega dobra i stvaranju uvjeta za demokratizaciju društva, poštivanju vjerskih sloboda u svakodnevnoj praksi, postojanju ili nepostojanju Ustavom zajamčene slobode vjeroispovijedi i poštivanju vjerskih sloboda, mogućnostima slobodnoga prakticiranja vjere, te o pristupu medijima – radiju, televiziji, kao i o drugim temama iz djelokruga koji se tiče i vjerskih zajednica, kao što su npr. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i Zakon o zdravstvenom odgoju.

.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher