Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Žene u reformaciji

 

U organizaciji Svjetskog molitvenog dana Hrvatska, u suradnji s Biblijskom institutom Zagreb, 12. travnja 2018. godine, u čitaonici Biblijskog instituta održano je, u sklopu projekta “Sola fide SMD – saznaj, moli, djeluj“, predavanje pod naslovom „Žene u reformaciji“.

Nakon uvodnih riječi Senke Šestak Peterlin, predsjednice Svjetskog molitvenog dana Hrvatska, predavanje je održao dr. sc. Stanko Jambrek, urednik časopisa Kairos i znanstveni savjetnik na Biblijskom institutu.

Dr. Jambrek, govoreći o Reformaciji, uvodno ju je usporedio s Bosanskim loncem, jelom koje predstavlja kombinaciju različitog mesa i povrća, jer upravo Reformacija predstavlja primjer pripreme „duhovne hrane“ koju oslikavaju različitosti.

Govoreći o tradicijama Reformacije, dr. Jambrek je naglasio kako postoje četiri tradicije, kao što su luteranska, reformatorska/kalvinistička, radikalna i anglikanska, te je dodao, između ostalog, kako su sadržaji Reformacije, koja predstavlja Božji zahvat u ljudskoj povijesti, Biblija, koja predstavlja Božju riječ, spasenje koje je dar Božji, Crkva koja predstavlja zajednicu svetih te sakramenti koji se odnose na Gospodnju večeru i krštenje.

Prema njegovim riječima, središnju ulogu u Reformaciji, temeljem Biblije, ima obitelj. Naglasio je kako je Reformacija odbacila celibat, kao ideal samačkog života i asketsko seksualno življenje, jer seksualno življenje predstavlja unutar braka nešto što je na blagoslov i muškarcu i ženi. Zato su najvažniji zadaci kršćanskih roditelja, i muževa i žena, odgoj djece, te iskazivanje ljubavi muškarca prema svojoj ženi, dok žene trebaju poštivati i pokoravati se svojim muževima, istaknuo je dr. Jambrek.

Govoreći o ženama u Reformaciji, dr. Jambrek je naglasio kako su one izgubile službe u crkvama kao časne sestre, jer je Reformacija omogućila ženama sudjelovanje u svećenstvu svih vjernika te je otvorila njihovo sudjelovanje u raznim službama u crkvama, kao što su teološko opismenjavanje, briga i odgoj djece i mladeži, humanitarni i socijalni rad te političko djelovanje.

Predsjednica Svjetskog dana molitve Hrvatska Šestak Peterlin je govorila o dvjema ženama iz doba Reformacije, koje su svojim životima učvrstile ulogu pastorovih supruga, te svojim aktivnostima nisu razlikovale praktične i obiteljske od duhovnih obveza.

To su Katherina von Bora (1499. Lippendorf /Neukieritzsch/ – 1552. Torgau), supruga reformatora Martina Luthera i Argula von Grumbach (1492. Beratzhausen – 1568. Kolitzheim), prva spisateljica u vrijeme Reformacije.

 

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher