Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zbog vjere…

 

Nevladina organizacija Otvorena vrata objavila je kako je više od 3.000 kršćana, od kojih dvije trećine u Nigeriji, ubijeno u svijetu između studenoga 2016. i listopada 2017. godine zbog razloga povezanih s vjerom.

Otvorena vrata navode 50 zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji. Prema tom popisu Sjeverna Koreja je po 17. puta na prvom mjestu, a slijede Afganistan i Somalija.

Michel Varton, direktor Otvorenih vrata ističe kako je od 01. studenoga 2016. do 31. listopada 2017. godine najmanje 3.066 kršćana ubijeno zbog vjerskih uvjerenja, što je manje nego u sklopu pokazatelja 2016. godine, kada je bilo 7.106 ubijenih, ali više za 154 posto nego tijekom popisa 2017. godine kada je bilo 1.207 ubijenih.

Što se tiče crkava, koje su zatvorene, napadnute, oštećene i zapaljene, između studenog 2016. i listopada 2017. godine bilo ih je 793 što je bilo manje u odnosu na 1.329 godinu dana ranije.

Ta organizacija upozorava da se njezini podaci odnose samo na dokazana ubojstva kršćana i da je njihov stvarni broj veći. Tako npr. Sjeverna Koreja nije  među zemljama koje bilježe mrtve, jer ne postoje vjerodostojni podaci iz najzatvorenije zemlje na svijetu.

Ravnatelj talijanskoga ogranka „Otvorena vrata“ Cristian Nani je istaknuo kako je iz ovogodišnjeg izvješća uočljiv porast vjerskoga nacionalizma u nekim krajevima Azije a najveće je iznenađenje Indija koja je na 15. mjestu zbog hinduističkoga nacionalizma, a vjerski se nacionalizam posebno ističe i u državama poput Laosa, Bangladeša, Vijetnama, Butana.

Drugi vrlo važan razlog progona kršćana je tzv. „islamsko nasilje“, kao što su ekstremizmi Boko Harama, al-Shabaata i tzv. Islamske države, te progoni u društvenom životu u najmanje 35 država od pedeset spomenutih u izvješću, kazao je Nani.

Govoreći o Sjevernoj Koreji i razlozima zašto je već petnaest godina na prvom mjestu, ravnatelj Nani je naglasio kako ideologija u Sjevernoj Koreji ustrojava društveni život, a tu je i kult ličnosti vođe Kima Jong-una.

 

(pripremio za pev.com.hr Robert Bogešić)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher