Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zasjedanje Europske baptističke federacije

Europski baptisti jedinstveni po pitanju izbjegličke krize

Sofija, Bugarska, 23. do 26. rujna 2015. (IBA) – U Sofiji je održano redovito godišnje zasjedanje skupštine Europske baptističke federacije (EBF) na kojemu su se okupili predstavnici iz više od 40 zemalja Europe, Bliskog Istoka i Središnje Azije. zemlje.
.
Jedna od ključnih tema ovog zasjedanja bila je aktualna kriza vezana uz intenzivan priljev izbjeglica, tražitelja azila i imigranata u Europu. Sudionici su skupa ovoj temi prvenstveno pristupili iz biblijske perspektive promišljajući tekstove iz Staroga (Ponovljeni zakon 10,17-22) i Novoga zavjeta (Rimljanima 12,9.21; Luka 10,25-37) koji veoma jasno pozivaju na ljubav prema strancima i daju perspektivu o tome kakva ta ljubav treba biti i tko je u stvari bližnji.
.
Nadalje se raspravljalo o tome na koji se način može odgovoriti na novonastalu izbjegličku krizu u Europi što je dovelo do jedinstvenog stava o važnosti pomaganja ljudima u potrebi bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. Pri tome je istaknuto da europski  baptisti imaju dugogodišnje iskustvo u brizi za izbjeglice u zemljama poput Austrije, Italije, Mađarske, Njemačke, Švedske, Norveške te imaju izuzetnu mogućnost da se u tom djelovanju povežu i podrže jedni druge razmjenjujući iskustva, stručne suradnike, ali i materijalnu pomoć.  
.
U želji da se ovom važnom pitanju pristupi jedinstveno, na nivou Europske baptističke federacije, sudionici skupa su izglasali Rezoluciju koja se nalazi u prilogu ovom tekstu. Također je izglasana Rezolucija o financiranju kršćanskih škola u Izraelu kao izraz podrške svim kršćanskim školama u Izraelu koje su ove godine ostale bez ikakve financijske podrške.
.
U radnom dijelu zasjedanja skupština EBF-a je izabrala novo vodstvo za razdoblje od sljedeće dvije godine. Novi predsjednik je Asatur Nahapetyan iz Armenije, a nova dopredsjednica je Jennifer Entrican iz Velike Britanije.
.
Hrvatsku su na ovom skupu predstavljali Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH i član EBF Finacijskog odbora, Svjetlana Mraz kao članica EBF Nominacijskog odbora te u jednom dijelu skupa Filip Grujić, dopredsjednik EBF Odbora suradnika u radu s djecom i mladima.

S.M.

Sofia, Bugarska

23.-26. rujna 2015.

EBF Sofija Rezolucija o migrantskoj krizi u Europi i na Bliskome istoku

Sastanak Europskog baptističkog saveza u Sofiji, Bugarska, 23. – 26. rujna 2015.

Prima s nadom i radošću Božju ljubav, milost i suosjećanje prema svakom ljudskom biću otkriveno u Evanđelju Isusa Krista i doživljeno snagom Duha Svetoga.
Prisjeća se u trenutnoj situaciji izbjeglica, tražitelja azila i migranata, Božjeg naloga da se primi i prihvati pridošlice: Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Jahve, Bog vaš! Lev 19: 33-34
Moli za potrebnu mudrost vlada u Europi i na Bliskome istoku i za izliće Duha Svetoga za osnaženje Crkve u tim područjima kako bi živjela poruku Isusa Krista koji reče: “Svaki onaj tko želi biti prvi, neka bude zadnji i sluga svima.” Marko 9:35
Suprotstavlja se nebiblijskim stavovima, uključivo i odbacivanju stranaca što produbljuje i stvara štetne podjele i ograničava milosrđe i humanitarnu pomoć migrantima u Europi i na Bliskome istoku.
Potiče baptiste u Europi na hitan, velikodušan i koordinirani odgovor u našim zemljama i lokalnim zajednicama. Pozivamo baptističke saveze da nastave tražiti partnerstva s nacionalnim i međunarodnim agencijama, crkvama i kršćanskim organizacijama koje rade s migrantima diljem Europe.
Vjeruje nadom u hodočasnički identitet kršćanske vjere i nebesko državljanstvo kršćana u Božjem stvoranju (Ef 3:20), a obnovljeno u Božjem obećanju novog neba i zemlje. (Otkrivenje 21)

(preuzeto s baptist.hr)

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher