Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Započelo obilježavanje 500-te godišnjice reformacije

Konfrencijom za medije, u Hrvatskoj je započelo zajedničko obilježavanje 500-te godišnjice reformacije, Susret s predstavnicima medija održan je u čitaonici Biblijskog instituta u Zagrebu, a nazočili su mu i govorili: Branko Berić ispred Evangeličke crkve; Jasmin Milić ispred Protestantske reformirane kršćanske crkve; Željko Mraz ispred Saveza baptističkih crkava; Mladen Dominić ispred Kristove crkve; Lazar Kovačević ispred Crkve Božje, Mario Dučić ispred Crkve cjelovitog evanđelja, te Giorgio Grlj, Predsjednik PEV-a.

U uvodu je Grlj naglasio da događanja tijekom sljedeće godine ne predstavljaju proslavu već obilježavanje onoga što čini identitet protestantskih i evanđeoskih crkava jer se u raskolima nema što posebno slaviti. Tri su cilja koja se želi postići:

1. Obilježiti, prisjetiti se i kritički valorizirati značajne povijesne događaje bez kojih današnji svijet ne bi bi takav kakav jes.
2. Hrvatskome društvu predstaviti često slabo vidljive crkve iz protestantske obitelji.
3. Potaknuti buduću, još bolju međusobnu suradnju. ‘Možda rezultati ove zajedničke inicijative neće biti odmah vidljivi’, rekao je Grlj, ‘ali se nadamo da će posijano sjeme donijeti dobroga roda, da ćemo našoj djeci ostaviti u nasljeđe neki trunak dobre volje za boljom suradnjom.’

Branko Berić je govorio o europskom kontekstu nastanka reformacije i njenom doprinosu ne samo duhovnosti već i kulturi, ekonomiji i općenito europskoj uljudbi.

Jasmin Milić je podsjetio na neprekinutu povijest reformiranih župa na području Hrvatske ‘čime s pravom i mi u Hrvatskoj obilježavamo 500-tu obljetnicu reformacije kao svoju obljetnicu.’

Sam program je u kratkim crtama predstavio Mladen Dominić. Održat će se tako međunarodni simpoziji, biblijska izložba, tiskat će se nekoliko knjiga, održati više okruglih stolova i tribina, zajedničkih bogoslužja, a sve bi trebalo kuliminirati svečanom akademijom u Lisinskom na sam dan Reformacije, 31. listopada 2017. 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher