Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zajedničko bogoslužje i poziv na molitvu za progonjene kršćane

U nedjelju, 17. kolovoza 2014., u prostorijama pastoralnog centra Crkve Božje u Vinkovcima, održano je zajedničko bogoslužje. U uvodnom je govoru, Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u RH, zaželio srdačnu dobrodošlicu svima prisutnima: kako domaćim vjernicima, tako i onima pristiglima iz Osijeka, Tordinaca, Dalja, Vukovara, bosanske Posavine te drugih mjesta u okruženju. U pozdravnom je govoru naznačen progon kršćana u svijetu – osobito u pojedinim dijelovima Iraka.

Upućen je poziv na molitvu za progonjene i njihove progonitelje, kao i za sve ljude koji trpe u kriznim područjima. “Unatoč teškim okolnostima u svijetu”, pozvao je Nadglednik Kovačević; “Blagoslivljaj Gospodina dušo moja!“, prema Psalmu 103., meditacija je to nad Božjom dobrotom i opraštajućom ljubavi jer Njegova dobrota i milosrđe ne prestaju, u korist su Njegova naroda i svega čovječanstva!

Nakon molitve, koju je predvodilo više pojedinaca, pjesnikinja Mirjana Duvnjak kazivala je stihove jedne od svojih poticajnih pjesama. Mladi su podijelili dobre dojmove s kampa u Orahovici i Vrdniku te otpjevali omiljenu kršćansku pjesmu. Nakon toga je brat Davor Dobutović iz Osijeka, služio iz Božje riječi.

Nit je vodilja propovijedi bio Psalam 107. U promišljanju psalma, kojeg je podijelio na četiri dijela, istaknuo je da se svijet slikovito može promatrati kao pustinja, jer je lišen duhovnih dobara. U Psalmu promatrano alegorijom, govori se o onima koji lutaju pustinjom te proživljavaju nevolje, kao i onima koji plove životnim lađama zahvaćenima olujom. To je slika svijeta. No, to nije razlog za beznađe. Bog izbavlja sve koji Ga zazivlju u svojoj tjeskobi (Ps 107:6,13,19,28), On je pomoćnik u nevolji! Gospodin Isus stišava oluje u tih povjetarac (Ps 107:29) i vodi izbavljenike u željenu luku – u luku blaženog mira, prema kojoj u svim okolnostima hrabri i ispunja snaga Duha Svetog!

U zaključku zajedničkog bogoslužja, služeno je molitvom za pojedinačne potrebe vjernika i Crkve. Okupljeni vjernici, blagoslovljeni zajedništvom mogli su posvojiti riječi psalmiste: “Neka hvale Gospodina za dobrotu njegovu, za čudesa njegova sinovima ljudskim!” (Ps 107 vrste 8,15,21,31).

08/2014, Vladimir Pšenko, pastoralni suradnik

(preuzeto s www.crkvabozja.hr/aktualnosti.html)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher