Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

WEA se pridružuje pozivu kršćana u Svetoj zemlji na trenutačni prekid nasilnih neprijateljstava

New York, 21. srpnja 2014.

Svjetska evanđeoska alijansa (WEA) poziva na trenutačni prekid nasilnih neprijateljstava u sukobu između Izraelaca i Palestinaca u Gazi i obje strane da se vrate pregovorima u dobroj vjeri. Dr. Geoff Tunnicliffe, tajnik WEA-e, ranije ove godine izjavio je u govoru u Betlehemu: “Patnja, tuga i očaj kršćana, muslimana i židova uvreda su za čovječanstvo. Njihova patnja, tuga i očaj uvreda su Bogu.”

WEA se također pridružuje kršćanima u Svetoj zemlji i poziva na molitvu za mir u njihovoj zemlji. Slijede izjave triju evanđeoskih vođa u Izraelu i Palestini.

Rev. Harry Tees, WEA veleposlanik u Svetoj zemlji, kaže:

Mi, evanđeoski kršćani na Bliskome istoku, a posebice u Svetoj zemlji, ožalošćeni smo spiralom nasilja koja se ponovno pojavila u našem dragom susjedstvu. Kao vjernici u Isusa preklinjemo Boga Svemogućega da se smiluje našim krajevima.

Pozivamo Crkvu širom svijeta da nam se pridruži u vremenu molitve i posta. Imamo se za mnogo što kajati – za stavove okrivljavanja i optuživanja. Da, mi smo nepravedni, ali imamo Isusa kao primjer opraštanja i ne možemo se odvojiti od njegova Duha jer On je ponizan i krotak. Kajati nam se i za naše korištenje samog Pisma koje nas pozivaju na ljubav: mi pak selektivno biramo njegove djelove kojima branimo stranu s kojom smo se identificirali. Neka nam se Gospodin smiluje dok molimo kako bi došlo njegovo kraljevstvo i njegove se volja ostvari.

Rev Charles (Chuck) Kopp, predsjednik Evanđeoske alijanse Izraela, kaže:

Sada je vrijeme da se svi okupimo oko Gospodina Isusa i molimo jedni za druge i za milost, nezasluženu milost za sve nas. Izbjegnimo ulazak u zamku igre optuživanja, već radije, priznajmo da smo svi grešnici spašeni milošću i da nam je bez njega suđeno vratiti se istom stolu optužujućih pregovora.

Imperativ je da zapamtimo da su naša prva odanost i državljanstvo odozgo te stoga ne možemo koristiti Bibliju selektivno braneći stranu s kojom smo se identificirali. Moramo izaći iz ovog posljednjeg kruga smrti i razaranja, i složiti se da ostavimo ovu kaljužu očaja iza nas i nadiđemo ove najnovije pokušaje ubijanja onoga što je ostalo od našeg bratstva u Kristu žarče ljubeći jedni druge. Tada, i samo tada, moći ćemo pokazati razliku na kojoj će nam svijet zavidjeti.

Neki od nas će morati ustati i reći dosta je bilo, kako bismo bili izliječeni od rana prošlosti. Ne možemo nastaviti izvoziti klišeje svijetu koji je gladan pravih odgovora koje naš Spasitelj jedva čeka dati ako nismo spremni pouzeti najelementarnije korake kako bi se doista pomirili s našim bratom.

Dr. Munir Kakish, predsjedavajući Vijeća mjesnih crkava reformacijske baštine u Svetoj zemlji (koje predstavlja evanđeoske kršćane na palestinskim teritorijima) kaže:

Tražimo od Izraelaca i Palestinaca da zaustave borbe. Mi kao Vijeće želimo biti most pomirenja za sve ljude. Snažno osjećamo da ubijanje – bez obzira gdje se događalo – nije pobožan odgovor. Rat nije odgovor. Pregovori su pravi put za rješavanje sukoba.

Također pozivamo one kojima je stalo do života da pomognu zaustaviti ružan rat u Siriji i Iraku i na cijelom Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Prolijevanja krvi kršćana na našem području nadilazi ljudsku maštu. Ubojstva kršćana samo zato što su kršćani nisu prihvatljiva i to treba odmah zaustaviti.

Kršćani ovdje najviše pate i za njih moramo pronaći rješenje. Moje je srce je slomljeno zbog onoga što se ovdje događa, a svijet ne čini ništa kako bi zaustavio terorizam. Često plačem kad vidim svoju kršćansku braću na Bliskom istoku kako bez milosti svakodnevno umiru samo zato što su kršćani.

Mi ćemo ostati ovdje u Svetoj zemlji naviještati evanđelje i pomoći obiteljima i djeci kako bi imali nužne potrepštine za život. Molimo da ljudi čuju što govorimo i odmah djeluju po pitanjima koja ispunjavaju brigama naša srca. Blago mirotvorcima, to je naša molitva u ovom trenutku za naše područje.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher