Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

WEA poziva na molitvu za Srednjoafričku Republiku

New York , NY – 14. ožujak 2014

Svjetska evanđeoska alijansa (WEA) duboko je zabrinuta zbog velikih ljudskih patnji u Srednjoafričkoj Republici (CAR) gdje je tisuće  ubijeno a gotovo milijun raseljeno te gotovo polovica stanovništva treba humnitarnu pomoć..

Međutim ,WEA je također zabrinuta da su nacionalni i međunarodni mediji krivo protumačili korijen krize označivši ga kao vjerski sukob između kršćana i muslimana, potičući tako vjerske napetosti u zemlji.

“Sukob u Srednjoafričkoj državi nije vjerski motivirani sukob”, izjavio je dr. Geoff Tunnicliffe , tajnik WEA ističući zabrinutost WEA zbog činjenice da se neki pripadnici sukobljenih strana pozivaju na religiju kako bi opravdali svoje zločine, dijeleći zemlju po vjerskoj pripadnosti.

WEA podržava i naglašava Bangui deklaraciju II koja je nastala 4. veljače 2014. od strane crkvenih dužnosnika koji predstavljaju više od 80 % stanovništva. Ona navodi kako je vojno-politička kriza donijela nezamislivu bol, patnju i tugu ljudima.

Deklaracija nastoji objasniti važnost da se ne ukorijeni u borbena tumačenja sukobljenih strana vjerska pripadnost.

Deklaracija ne prihvaća označavanje “kršćanske policije” kao anti-Balakove jer to su izrazi ogorčenja kod dijela stanovništva posebno kod mladih koji svjedoče o mnogim zlostavljanjima od strane Seleka pobunjenika.

Međutim , mi ponavljamo kako nisu svi koji se izjašnjavaju kao anti-Balakovi kršćani niti su svi kršćani anti-Balakovi. Netočna terminologija mora biti ispravljena jer ovakva tumačenja propagiraju nacionalni i međunarodni mediji koji daju religijsku konotaciju krizi koja svoje izvore ima u političkoj i vojnoj krizi.

Savez crkava reformacijske baštine u CAR, nacionalni članovi WEA, zajedno s predstavnicima Katoličke crkve i Islamske konferencije CAR, rade zajedno kako bi se zaustavilo nasilje, ublažile napetosti i pomirile lokalne zajednice.

“Mi smo ohrabreni sve jačim položajem Crkve u Srednjoafričkoj Republici, koja se jasno distancira od borbi frakcija i vjerske vođe umjesto poticanja sukoba pozivaju na suzdržanost, mir i pomirenje pokazujući to svojim primjerom”, rekao je dr. Tunnicliffe, navodeći primjere gdje  muslimani nalaze utočište u crkvama, gdje se na javnim skupovima koji uključuju i kršćane i muslimane prenose poruke praštanja i pomirenja, kao i druge inicijative zajedničkog pomirenja .

WEA poziva na molitvu za Srednjoafričku Republiku, za Crkvu i njihove napore pomirenja i izgradnje mira, za kraj patnji ljudi u državi, kako bi mogli živjeti jedni uz druge, bez straha i diskriminacije, za početak obnove svoje zemlje.

 

Tekst Deklaracije:
Bangui Declaration II : 4 February 2014

 

Više možete pročitati na http://www.worldea.org/news

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher