Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

WEA obilježava “175 godina ujedinjenja evanđeoskih kršćana za molitvu, poslanje i pravdu”

Svjetska evanđeoska alijansa (WEA) obilježava 175. godišnjice od osnutka u Londonu, UK, 1846. godine. WEA će, s jedne strane, davati naglaske na svoju povijest, na iskustva evanđeoskih kršćana iz različitih dijelova svijeta te zanimljive angažmane oko niza društvenih pitanja. S druge strane, daje se naglasak na viziju budućnosti ovog evanđeoskog pokreta koji je narastao na više od 600 milijuna vjernika u 143 zemlje na svim kontinentima.

Prije 175 godina, oko 800 evanđeoskih vođa iz jedanaest zemalja koje predstavljaju 52 kršćanske denominacije odlučile su osnovati WEA. Opisali su je kao “novu stvar u povijesti Crkve – određenu organizaciju za izražavanje jedinstva među kršćanskim pojedincima koji pripadaju različitim crkvama”. Nadovezujući se na zamah Velikih buđenja i sa željom da odgovore na neke od ozbiljnih društvenih problema u društvu, okupili su se iz svih sredina tog vremena.

“WEA nastavlja biti svjedočanstvo činjenice da se usred nevjerojatne raznolikosti evanđeoski kršćani  ujedinjuju u jedno. Godine 1846. crkve dolaze iz cijelog spektra protestantske denominacije: iz vremena reformacije, kao što su anglikanci, luterani, reformirani i anabaptisti; iz sljedećih stoljeća, kao što su baptisti, metodisti i kasnije Vojska spasa; a danas uključuje i mnoge novije crkve nastale u 20. stoljeću, kao što su pentekostalci, karizmatici i neovisni,” rekao je biskup dr. Thomas Schirrmacher, glavni tajnik WEA, i dodao: “Također uzimajući u obzir činjenicu da svaka nacionalna evanđeoska alijansa i svaki regionalni savez ima svoju jedinstvenu povijest, a da evanđeoski kršćani potječu iz stotina etničkih skupina i govore oko 1000 jezika, WEA je šarolika kao nikad prije. I to je nešto što se prepoznaje i danas.”

Od samog početka, WEA je osnovana kako bi potaknula jedinstvo sa svrhom i misijom. WEA je izrastao u globalnu organizaciju s nacionalnim evanđeoskim savezima osnovanim u više od 143 zemlje te postaje drugo najveće svjetsko crkveno tijelo koje govori kao predstavnikevanđeoskih kršćana u UN, vladama i medijima, pridonosi evanđeoskoj perspektivi u pitanjima koja su relevantna za Crkvu na općoj razini te je i dalje angažiran u mnogim istim područjima, uključujući molitvu, poslanje i niz pitanja ljudskih prava i socijalne pravde, a sve se temelji na Svetom pismu.

Schirrmacher je naglasio kako je molitva oduvijek bila temelj WEA-e te je važno prepoznati raznolikosti globalnog Kristova tijela i jedinstvenih prilika i izazova s ​​kojima se suočavamo. “Vrlo smo svjesni da usred pandemije koja je u tijeku i raznih drugih prirodnih katastrofa ili katastrofa koje je uzrokovao čovjek, danas postoji velika potreba za molitvom. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite dok obilježavamo 175 godina i dok nastavljamo ulagati sve napore da ispunimo Isusovu molitvu da svi budemo jedno, kako bi svijet povjerovao.” (Ivan 17:21-23)

(Izvor: https://worldea.org/175/wea-kicks-off-commemoration-of-175-years-of-uniting-evangelicals-for-prayer-mission-and-justice/)

(za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher