Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Vratiti crkvu svojim izvorima

O posjeti poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje luteranskoj crkvi u Lundu kao povijesnom iskoraku, koliko će ti koraci imati utjecaja na ovim prostorima  te o drugim aktualnim pitanjima odnosa religije i društva za emisiju Duhovni izazovi, 05. studenog 2016. godine, govorio je kršćanski ekumenski teolog dr. Peter Kuzmič.

Tom je prigodom naglasio kako je čin boravka pape Franje u luteranskoj crkvi pokazao da se o Martinu Lutheru ne radi o nikakvom heretiku i neprijatelju crkve nego o osobi koja je nastojala pozvati crkvu da se vrati svojim izvorima i evanđelju.

Komentirajući kako je Luther svojim djelovanjem približio Bibliju narodu, dr. Kuzmič je naglasio kako bi bilo teško bez Reformacije zamisliti reforme Drugog vatikanskog sabora.

Na upit hoće li ove ekumenske geste pape Franje imati pozitivan učinak na hrvatskim prostorima među hijerarhijom većinske crkve a i drugih, dr. Kuzmič je naglasio kako bi se trebalo nadati iako treba primjetiti kako ovaj papa i njegove reforme nisu s oduševljenjem prihvaćene među „našim višim klerom“.

Govoreći o tome kako Dan Reformacije u Hrvatskoj još uvijek nema službeni značaj, dr. Kuzmič je istaknuo kako je u Hrvatskoj Reformacija imala značajan utjecaj, ali je protiv nje djelovala protureformacija.

Koliko se u duhu Reformacije poštuje u našem društvu svjetonazorski pluralizam, dr. Kuzmič je kazao kao se, ako se promatra s europskih vidika, vidi kako je s reformacijom započela pluralizacija crkve, kršćanske vjere i svjetonazorskih misli, a s time ide i tolerancija.

U Hrvatskoj je premalo pluralizma, smatra dr. Kuzmič, dodajući kako je premalo javne kritičnosti i dijaloga.

 

(pripremio Robert Bogešić)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher