Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Vjeronauk i vjeroučitelji pred novim izazovima

Crikvenica 15. – 17. veljače 2013. – Vjeronauk i vjeroučitelji pred novim izazovima naslov je stručnog skupa vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekosnog vjeronauka Republike Hrvatske, koji je od 15. do 17. veljače 2013. godine održan u Life Centru Crikvenica. Na skupu, kojeg su organizirale Savez baptističkih crkvi RH (SBC RH) i Evanđeoske pentekostne crkve RH (EPC RH), sudjelovalo je 70-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz Baptističkih crkvi, Evanđeoskih pentekstnih crkvi, Kristovih crkvi i Crkvi Božjih.

Prvog dana je sudionicima skupa pozdravne riječi uputio Tomislav Tomasić viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, dok je duhovnu motivaciju vodio Abel Kovačević, dipl. vjeroučitelj. Predavanje na temu Izazovi suvremenih medija održao je mr sc Robert Bogešić, zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i starješina EPC Radosna vijest Zagreb.

Drugog dana, nakon uvodne motivacije koju je vodila Miljenka Car vjeroučiteljica EPC Calvary Chapel Čakovec, predavanja su održale Lidija Stojković, dipl. vjeroučiteljica na temu 20 godina izazova kroz vjeronauk i Anica Kerep dipl. defektolog i prof. vjeronauka na temu Izazovi zdravstvenog odgoja.

Lidja Stojković govorila je o razvoju vjeronauka prije 20 godina i s kojim se sve izazovima suočavalo od samog početka do danas, dok je  Anica Kerep  govorila o sadržaju kurikuluma zdravstvenog odgoja. Posebno je govorila o svakom modulu tog kurikuluma, koji nose naslove Živjeti zdravo, Prevencija ovisnosti, Prevencija nasilničkog ponašanja i Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje.

U popodnevnim satima održane su radionice Izazov u radu s učenicima s poteškoćama u razvoju (voditeljica Margita Sabolić prof. defektolog) Izazovi u radu sa srednjoškolcima (voditelj David Kovačević dipl. teolog) Biblija u umjetnosti – obrada poznatih sadržaja na novi način (voditeljica Martina Gracin prof. likovne kulture) i Uskrsna cjelina – obrada poznatih sadržaja na novi način (voditelj Timothy Ivan Špičak dipl. teolog i vjeroučitelj).

U večernjim satima održan je program pod naslovom Izazovi u hodu s Gospodinom kojeg je vodila Svjetlana Mraz dipl. teolog, glazbeni dio vodio je tim za slavljenje sastavljen od glazbenika iz raznih crkvi. Sudionici skupa održali su molitve u grupama, te su govorili vlastita svjedočanstva i iskustva u hodu s Gospodinom.

Posljednjeg dana održano je bogoslužje koje je vodio Timothy Ivan Špičak,  a propovjednik Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH govorio je, između ostalog, na temu vjere koja je jamstvo za nešto čemu se nadamo, izraz stvarnosti koju se ne vidi te izraz povjerenja u Boga. Nakon propovijedi, Špičak je vodio Gospodnju večeru, a slavljenje tijekom bogoslužja vodio je tim za slavljenje.

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher