Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Razgovori o stanju kršćana u Albaniji

30. siječnja 2014. – Veleposlanik Svjetske evanđeoske alijanse (WEA) za ljudska prava i direktor Međunarodnog instituta za vjerske slobode Thomas Schirrmacher izrazio je u jednosatnom sastanku s muslimanskim predsjednikom Albanije, Bujar Nishani Faikom zabrinutost kršćana.

Schirrmacher je zahvalio predsjedniku i albanskoj vladi da su službeno priznali Albanski evangelički savez. Istaknuto je kako je sada dobro vrijeme i za crkve i za državu da prihvate kako nekada zatvorene crkve mogu biti korisne građanima. Zbog toga što Albanska evanđeoska alijansa nije postojala prije 1989. nije bila izravno uključena u složene, ali i dijelom diskriminirajuće procese povrata crkvene imovine, koja je bila nacionalizirana od strane bivšeg režima.

Nishani i Schirrmacher prvi put su se susreli u lipnju 2013., prigodom posjete Nishana Berlinu, koji je izabran za predsjednika 2012, a prije toga bio je ministar unutarnjih poslova te pravosuđa u Albaniji.

U pripremi ovog susreta Schirrmacher se susreo s crkvenim čelnicima različitih konfesija. Tako je razgovarao s čelnikom autokefalne Albanske pravoslavne crkve, arhiepiskopom Anastasios Metropolitan Yoannoulatosom. Tijekom razgovora arhiepiskop Anstasios se zahvalio u ime njegove crkve Svjetskoj evanđeoskoj alijansi na angažmanu.

Nadbiskup Anastasios proveo je mnogo godina kao profesor teologije u Ateni, a prije toga je radio na pravoslavnim misijama u Africi te na pravoslavnoj teoriji misija. Od 1984. do 1991. bio je predsjednik Komisije za svjetsku misiju i evangelizaciju Svjetskog vijeća Crkava,  dok je  1992. prihvatio odgovornost za obnavljanje gotovo potpuno uništene pravoslavne crkve u Albaniji. Od 2006. bio  je također bio jedan od predsjednika Svjetskog vijeća Crkava.

(preuzeto s http://www.worldea.org/)

 

Pripremio: Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher