Na Dan reformacije, 31. listopada 2021. godine, u Zagrebu je u službu predsjedavajućeg pastora Evangeličke metodističke crkve uveden Vatroslav Župančić. On je na tome mjestu naslijedio pastora Petra Žunića.

Bogoslužje je vodio biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić a kod službe uvođenja u službu, nekoliko pitanja je postavio i vodio molitvu superintendent Evangeličke metodističke crkve iz Bugarske, dr. Danijel Topalski koji je bogoslužje pratio putem video prijenosa.

U ime Biblijskog instituta iz Zagreba na kojem je Vatroslav Župančić studirao a kasnije i radio, okupljenim vjernicima se obratio Danijel Časni.

Evangelička metodistička crkva u Zagrebu će redovito održavati bogoslužja svake nedjelje od 10:00 na adresi Palmotićeva 37.

Vatroslav Župančić diplomirao je teologiju te magistrirao povijest na Sveučilištu u Zagrebu. Nekoliko godina je služio kao pastor Evangeličke metodističke crkve u Njemačkoj. Povratkom u domovinu i iskustvom koje ima u svojoj višegodišnjoj službi pastora, preuzima vodstvo ali i svojevrsnu obnovu Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj koja na ovim prostorima djeluje još od prije Drugog svjetskog rata.

Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj dio je evangelikalnog (konzervativnog) dijela globalnog metodizma udruženog u The Wesleyan Covenant Association. Metodističke crkve, članice ove asocijacije, suprotstavljaju se liberalnim trendovima kako u metodističkim tako i u drugim protestantskim crkvama, posebno po pitanju braka, zagovarajući da je brak isključiva zajednica muškarca i žene.

(Više možete pročitati OVDJE)