Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Ususret Petoj godišnjici Doline blagoslova

(Vukovar, svibanj 2010.- svibanj/lipanj 2015.)

Peta godišnjica Doline blagoslova obilježit će se najprije u subotu, 16. svibnja u vukovarskom hotelu Lav, u kojem će nastupiti zbor Trevecca iz Nashvillea (SAD). Glavno obilježavanje planira se u subotu, 13. lipnja, kad će nastupiti veliki zbor sveučilišta Lee iz SAD-a.

Najavu Vinkovačke TV o Dolini blagoslova možete pogledati na: http://youtu.be/rBjiHWMeetk

Najavu Doline blagoslova na Hrvatskom Katoličkom radiju možete poslušati na: http://youtu.be/vfrSDcokYqQ

Dolina blagoslova je naziv za ekumenske pjesničke i glazbene susrete, koji se od svibnja 2010. održavaju u Vukovaru, u početku u prostorijama Europskog doma a od početka 2011. u samom središtu Vukovara – u hotelu Lav. Zajednički ih organiziraju jednom u dva mjeseca (do jeseni 2014. održavale su se mjesečno) dvije manje kršćanske zajednice: Crkva Božja u Vukovaru, koja je glavni nositelj organizacije te Misija Kristove crkve, koja je idejni začetnik.

Sudionici dolaze iz Vukovara, okolice i drugih područja Hrvatske te iz inozemstva: SAD, Južna Koreja, Velika Britanija, Nizozemska, Austrija, Mađarska, Srbija. Važno je naglasiti da od samog početka na ovim susretima nastupaju izvođači iz različitih kršćanskih crkvi. To je susret pripadnika različitih vjeroispovijesti, koji se međusobno poštuju i uvažavaju.

U posljednjih godinu-dvije česti su gosti vokalno-instrumentalni sastav FRANJEVAČKE MLADEŽI iz Borova Naselja (vis ZAGLAVNI KAMEN), glazbeni sastav RIJEKA ŽIVOTA iz Belišća (Evanđeoska Pentekostna crkva), a u posljednje vrijeme i Nataša Vukadinović iz Osijeka (Srpska Pravoslavna Crkva).

U suradnji s drugim udrugama i crkvama (Svetopisemski maraton – Ljubljana, Luč – Berak, Udruga žena – Mikluševci, Američki kutak pri gradskoj knjižnici u Vukovaru) povremeno se organiziraju turneje, pod nazivom “Dolina blagoslova”. Don Axsom, kantautor iz Južne Karoline (SAD) i jedan od promotora Doline blagoslova, u sklopu ove turneje, održao je koncerte tijekom 2013. i 2014. godine u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH te Srbiji nastupajući u crkvama različitih vjeroispovijesti ili na javnim mjestima: Cerkev sv. Jožefa (Ljubljana), Grkokatolička crkva (Mikluševci), Američki kutak (Doboj), Kapela Mira – župa Presvetog Trojstva (Sremski Karlovci). Pjesmu “Let It Be Dolina blagoslova” posvetio je mirotvornim nastojanjima u Vukovaru. Spot je emitiran i na nacionalnoj TV.

Kao podršku ovim nastojanjima, u Vukovaru i okolici emitiraju se i radijske emisije pod nazivom Dolina blagoslova. One upućuju mirotvorne poruke, koje proizlaze iz Svetog pisma, s naglaskom na važnost pomirenja pojedinca s Bogom te na međusobno pomirenje. Ekumenski se karakter očituje i u tome što mnoge emisije sadrže misli i izreke pripadnika različitih vjeroispovijesti.

Dolina blagoslova promiče duhovnu poeziju i glazbu, zajedništvo kršćana i duhovne vrednote. Poezija, glazba i poticajna riječ služe kao poveznice, koje vežu u blisko zajedništvo različite ljude, kako one koji žive u Vukovaru i okolici, tako i one iz susjednih ali i udaljenih zemalja.

Susreti u Dolini blagoslova, u vukovarskom hotelu Lav, žele biti jedna od pozornica duhovnog stvaralaštva u gradu, spona i most među ljudima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti – s otvorenim vratima za sve ljude dobre volje. Također i mjesto gdje će pojedinac moći iznijeti promišljanja i ideje koje povezuju, duhovno obogaćuju ili potiču na plemenite ciljeve. S tim u vezi, na web stranici, kao i u medijima, upućuje se poziv pjesnicima i glazbenicima za nastup u Dolini blagoslova.

Dokumentarni film “Mala priča o Dolini blagoslova” (koji promiče duhovnu glazbu i ekumenska nastojanja) nastao je prema ideji Oliviera Tomečeka iz Vukovara, a snimljen je na lokacijama u Greenville-u (SAD), Zagrebu i Vukovaru. Premda dobrim dijelom govori o događanjima u Greenvilleu i Zagrebu, radnja dokumentarca dosiže svoj vrhunac na pjesničkim i glazbenim susretima u Vukovaru, pod nazivom “Dolina blagoslova”.

Dolina blagoslova

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher