Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Ustoličen novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

U nedjelju, 13. srpnja 2014. ustoličen je novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a arhijerejsko bogoslužje u Hramu Preobraženja Gospodnjeg predvodio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Nakon trosatne svečanosti mitropolit Porfirije primio je žezlo eprarhije od poglavara SPC-a Irineja te je naglasio, između ostalog, da će slijediti evanđeoski put, zalagati se za jedinstvo u Kristu, te zagovarati ljubav među vjernicima i narodima.

Posebno je ukazao na potrebu očuvanja duhovnog identiteta što je preduvjet života, dok je samosvijest uvjet prepoznavanje svakog drugog kao sebe.

Govoreći o svojim mitropolitskim obaveza istaknuo je političko djelovanje u smislu njegovanja zajedničkog dobra, a ne svakodnevne politike, dodajući kako Crkva nije odvojena od društva, a zajedničko djelovanje je usmjereno na očuvanje obitelji, borbi protiv raznih vrsta ekstremizama, pada nataliteta, zagađenje čovjekove okoline.

Na svečanom ustoličenju mitropolita Porfirija bili su zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić te izaslanstvo vlade Republike Srbije na čelu s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Nakon ustoličenja novog mitropolita, na svečanom ručku okupili su se čelnici hrvatskoga državnog vrha, predstavnici vjerskih zajednica i srbijanske Vlade.

_______________________________________________________________________________

Poštovana braćo i sestre, 

Nakon bolnog gubitka koje je odlaskom mitropolita Jovana doživjela Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, veselimo se zajedno s Vama novoustoličenom mitopolitu zagrebačko-ljubljanskom g. dr Porfiriju. 

Molimo da riječi i poruke koje su izrečene na svečanom liturgijskom slavlju o želji nasljedovanja evanđeoskog puta, zalaganja za jedinstvo u Kristu i zagovaranje ljubavi među vjernicima i narodima budu trajno nadahnuće u djelovanju mitropolita Porfirija. 

Neka Božji blagoslov i mir budu s novoustoličenim mitropolitom Porfirijem i svima Vama. 

U ime Protestantsko evanđeoskog vijeća u RH
Giorgio Grlj
Predsjednik

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher