Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Uspon nekršćanske Europe

 

Britanski list Guardian, pozivajući se na istraživanje koje je provedeno među mladima od 16 do 29 godine u 21. europskoj zemlji, navodi kako je većina mladih u najmanje desetak europskih zemalja nema osjećaj nikakve vjerske pripadnosti. Istraživanje je provedeno u Austriji, Belgiji, Češkoj Republici, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Litvi, Mađarskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i UK.

Istraživanje, koje je provedeno od 2014. do 2016. godine, objavljeno je u izvješću Europske mladeži i religije koje je vodio Stephen Bullivant, profesor teologije i sociologije religije na londonskom katoličkom Sveučilištu St Mary’s, u suradnji s pariškim Katoličkim institutom (ICP).

U istraživanju nije obuhvaćena Hrvatska, a pokazalo se kako je najnereligioznija zemlja Češka u kojoj 91 posto ispitanika iz te dobne skupine nema nikakvu vjersku pripadnost, dok je isto odgovorilo između 70 i 80 posto mladih u Estoniji, Švedskoj i Nizozemskoj.

Istraživanje je pokazalo kako je i u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Španjolskoj više od 50 posto mladih bez vjerske pripadnosti.

S druge strane, najreligioznija zemlja je Poljska gdje je mladeži bez vjere samo 17 posto, a slijedi je Litva s 25 posto.

Zanimljivi su i rezultati odgovora na upit o prakticiranju vjere, gdje se pokazalo kako samo u Poljskoj, Portugalu i Irskoj ih je više od 10 posto odgovorilo da idu na misu najmanje jednom tjedno, dok u Češkoj ih je 70 posto odgovorilo da nikada ne idu u crkvu, a u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj i Nizozemskoj između 55 i 60 posto.

Profesor Bullivant je istaknuo zanimljivost da su šest najkršćanskijih zemalja iz istraživanja one s povijesnom katoličkom većinom – Poljska, Litva, Austrija, Slovenija, Irska, Portugal, a ne protestantskom ili pravoslavnom. Ipak, i među onima koji se izjašnjavaju katolicima razlike su velike. Tako više od 80 posto mladih Poljaka kažu da su katolici i više od pola njih redovito ide na misu, dok je u Litvi 70 posto katolika, a na misu ih ide samo 5 posto.

Profesor Bullivant je zaključio kako je nova zadana postavka bez religije, a rijetki koji su religiozni smatraju da plivaju protiv plime, te je naglasio da će za 20 ili 30 godina crkvene zajednice biti manje, ali će im vjernici biti mnogo više posvećeniji i odaniji.

Više možete pročitati u https://www.theguardian.com/world/2018/mar/21/christianity-non-christian-europe-young-people-survey-religion

za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher