Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Umjesto Muhameda – Mesija

Prema izvještajima Njemačke evanđeoske alijanse, njezinog magazina (IDEA), te drugih medija, među imigrantima koji su došli zbog ratnih prijetnji  na Bliskom istoku te iz Afganistana i Irana u Njemačku, sve je više osoba koje su konvertirale s islama na kršćanstvo.

Crkve – osobito evangeličke npr. u Berlinu, bilježe znatan porast broja vjernika na bogoslužjima za što su zaslužne upravo skupine obraćenika sa islama.

Novi vjernici  u Evangeličkoj crkvi u Berlin/Neukölnu dolaze iz zemalja u kojima je kršćanstvo izuzetno progonjeno. Oni su se, prema riječima đakonice Rosemarie, uključili u tečajeve pripreme za krštenje i vrlo su revni u dolascima na bogoslužja i pouke.

Da se ovdje ne radi samo o oportunizmu vezanom za lakše stjecanje azila, svjedoči i voljnost obraćenika na podnošenje progona koje gotovo svi vjernici doživljavaju od svojih muslimanskih obitelji i prijatelja. Prijetnje i napadi od najbližih postali su gotovo svakodnevica ovih ljudi. Premda vjernike ova odbacivanja nisu pokolebala u njihovim odlukama za Krista, prije Božića 2015. godine objavljen je i apel njemačkim vlastima iz crkve  „Novi Savez“  u Frankfurtu n/M, kako bi se zaštitila građanska i vjerska prava konvertita sa islama na kršćanstvo. Nakon što su izbjegli ratne strahote, obraćenici su izloženi ne samo  viktimizaciji od strane sunarodnjaka muslimana, već i pasivnosti odgovornih u Njemačkoj, jer se ovi incidenti ne uklapaju u sliku „društva dobrodošlice“ koju aktualna njemačka vlast pokušava predstaviti.

(www.idea.de,  www.opendoors.de)

Preveo i uredio Vatroslav Župančić

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher