Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Uloga religije u javnosti

 

Zagreb, 27. prosinca 2013. – Dana 27. prosinca u HTV emisiji Ekumena sudjelovali su dr. Ivan Markešić, sociolog religije na Institutu Ivo Pilar i Zoran Grozdanov, protestantski teolog i urednik Ex Librisa. Uvodnim riječima voditelj emisije Augustin Bašić naglasio je kako je javna uloga religije jedno od najotvorenijih globalnih pitanja današnjice, te da su u Hrvatskoj odnosi između većinske religije i političke zajednice zaoštreni.

Na upit kako vide ulogu religije u demokrartskom i pluralnom društvu Hrvatske, dr. Markešić je istaknuo kako su mnogi polazili od toga da će procesima sekularizacije i modernizacije doći do nestanka religije i njezinog značaja u društvu, ali se krajem 90-tih godina pojavila u svojoj moći, dajući do znanja da želi biti u društvu, ali ne kao institucija, nego kao oblik religioznoga kod pojedinaca, grupa i određenih inicijativa. Na taj način ljudi traže novo osmišljavanje svoga života, dok su se religija i vjerske zajednice pojavile kao politički čimbenik i traže svoje mjesto u društvu, naglasio je, između ostalog, dr. Markešić.

Problematičan je odnos religije unutar društva, jer hrvatsko društvo nastoji biti liberalna demokracija, dok se religija, posebno početkom 90-tih godina, pokazala kao povijesni pobjednik i nositelj nacionalnog identiteta te je samim tim dobila povlašteno mjesto u društvu, naglasio je, između ostalog, Grozdanov.

Gostujući u emisiji, dr. Miroslav Volf, Sveučilište Yale (SAD), odgovarajući na pitanje kako vidi ulogu religije u javnosti, u demokratskom društvu, istaknuo je kako jedno demokratsko društvo, zato što omogućava pojedincu da iznese svoje viđenje u javnu debatu, treba omogućiti da svaki vjernik u privatnosti i javnosti živi svoju vjeru. Prema njegovom mišljenju, jedno od ključnih pitanja je određena distanca vjere od države što je karakteristika demokratskog društva ali i kršćanske vjere.

Više možete vidjeti na http://www.hrt.hr/enz/ekumena/

 

Pripremio: Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher