Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Ukazanje učenicima i Tomi

Blagoslov mira i nade Uskrslog Gospodina Isusa bio sa svima nama!

+ Evo, pred nama je po Uskrsu događaj ukazanja Gospodina Isusa. Događaj s ap. Tomom je prikazan u Ivanovom evanđelju. Uskrsli Gospodin se na dan uskrsnuća ukazao svojim učenicima, bilo je to neposredno nakon povratka one dvojice iz Emausa, tako nam evanđelist Luka predstavlja taj trenutak u (Lk 24,36)  «dok su o tome govorili, stade Isus među njih i reče im: «Mir vama!» Pokazao im se u  proslavljenom duhovnom tijelu, bez ograničenja ušao je među učenike i pozdravio ih.

– Tog dana među učenicima nije bio Toma, svjedočili su za taj susret ali njemu to nije bilo dovoljno, bio je jasan u svojoj nakani – želim vidjeti i vjerovati ću! Odjeljak evanđelja govori o toj Tominoj prilici osam dana kasnije, dokazi su bili neprijeporni! Toma, zapravo nije toliko sumnjao koliko se želio osobno uvjeriti. Nije mu bilo dostatno da vjeruje na svjedočanstvo drugih, želio je izravno, sam vidjeti, dodirnuti.

Ovdje ulazimo u temu o kojoj nam valja progovoriti, ne živi se na iskustvima i vjeri drugog!, stoji pisano: «A pravednik živi od svoje vjere!» (Hab.2,4). U primjeru Tome apostola, možemo biti ohrabreni da i naša vjera srca u Uskrslog Gospodina može nas povesti u iskustvo Njegovog blagoslova mira i nade, tada ćemo poput Tome ispovijedati: «Gospodin moj i Bog moj!»

– Da, Dragi prijatelji, braćo i sestre, i mi danasu našim prilikama trebamo osobno iskustvo vjere! Tu nalazimo Tominu školu prihvatljivom; ako trebam doživljaj istine i ljubavi, ako čeznem za iskustvom Boga, opravdano je tražiti dodir Njegove ruke, susret s Uskrslim. Želimo i smijemo svoju vjeru produbiti iskustvom.

Gospodin je prihvatio Tomin zahtjev da dodirne tragove Njegovih rana; znak je to ljubavi Gospodnje, po njoj se zbio događaj preobrazbe osobe iz čovjeka sumnje u čovjeka vjere! I Toma je tada odgovorio ispovijedanjem: «Gospodin moj i Bog moj!» U ispovjedi naglašeno «moj» Gospodin i «moj» Bog!, svjedočanstvo je osobnog iskustva ljubavi! Uskrsli je dopustio dodirnuti ruke i svoj bok! Ovdje je u Ivanovom evanđelju i najjasnije priznanje i ispovijedanje božanstva Gospodina Isusa.

– Što mi danas nosimo u osobnom ispovijedanju? Jesmo li zadovoljni svjedočanstvom i govorom drugih? Tražimo li u našemu danas, u prilikama koje imamo, susret s Uskrslim? Želimo li iskustvo susreta poput Tominog, izravno s Gospodinom? Sveta Pisma navještaju, On jest živi i stvarni Bog! On hoće i može biti; naš dobri pastir, liječnik, stijena spasenja, naše utočište, naš prijatelj!

Uskrsli Gospodin nije daleki Bog, može biti blizak, među ostalim, u tome je značenje ukazanja Uskrslog, stvarnost Njegova «za» čovjeka! On nam je po svome obećanju i Duhu Svetom dohvatljiv u našoj svakodnevici! Uskrsnuće naznačuje moć i snagu Uskrslog, tako da niti jedna «zatvorena vrata», niti jedan zapor naših nevolja ili tjeskobe ne mogu zadržati Uskrslog, On hoće i može ući u naš život – u moje i tvoje srce!

– Evanđelist Ivan izvješće o Tomi zaključuje rečenicom (vrsta  29) «Budući da si me vidio i vjeruješ … Blaženi koji ne vidješe a vjeruju!» Neki zaključuju da Gospodin Isus ove riječi upravlja nama, koji Uskrslog sada ne vidimo tijelom, usprkos-trebamo vjerovati. Uskrsli Gospodine, želimo vjerovati da nisi daleki Bog, nego prisutan i blizak jer nas ohrabruje Tvoje obećanje: Evo, Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta!“

– Valja nam priznati da smo kroz svoje životno proputovanje često pritiješnjeni okolnostima na koje jednostavno ne možemo odgovoriti, ne možemo pobjeći, tražimo odgovore. Sve nas, na svim razinama, ako hoćete i cijelog društva, situacije i okolnosti zaokupljaju i ako se ne pronađe prava mjera i način na koji se nositi u svim tim situacijama, jednostavno padamo pod teretom života.

Vjerujem da je blagoslovljeno čuti i odgovoriti na poziv Uskrslog. On i danas poziva da dođemo k Njemu. ‘Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Govori nam da je On taj odmor koji nam je potreban. (Mt11,28-30) U njegovoj blizini čovjek se odmara i nalazi mir. Gospodin ne niječe naše brige i tjeskobe. Poziva da učimo od Njega, koji je krotka i ponizna srca, kod Njega ćemo naći željeni mir i snagu za svladavanje poteškoća. On nije bježao od svojega života i svoga poslanja na zemlji.

Mogao je po svojoj božanskoj moći izabrati i neki drugi način i umaći u trenutku kad su mu se izrugivali na križu i govorili da siđe s njega i tako se spasi. Znao je Očevu volju! On je znao svoj put i nije odustajao od njega, podnio je tešku muku i teret svih nas a svojom smrću na križu je pobijedio grijeh i smrt a snagom uskrsnuća otvorio nam vrata pobjede u život i život vječni. Pobjeda Uskrslog u punom je značenju pobjeda ljubavi, pobjeda istine, pobjeda pravde i mira, pobjeda vjere…

– U zaključku; svi možemo biti sudionicima Gospodinove pobjede! Možemo, ako se odazovemo Njegovom pozivu jer kroz sve promjenljivosti koje proživljavamo u životu, On je jedini nepromjenljiv i uvijek isti, uvijek stalan. On je ona hrid koju ništa ne može srušiti. Zato nam i može dati mir i sigurnost u svim situacijama života.

Tražimo stoga Uskrslog Gospodina, tražimo Njegovo utočište, kako bismo, osnaženi Njegovom blizinom i Njegovom riječju, mogli imati pobjedu u životnim okolnostima. Duh Sveti osnažio vjeru naših srca za ulijevanje božanskog života u bića svih koji će Gospodina vjerovati. Iskustvo vjere u Uskrslog učinit će da uzmognemo ispovjediti s Tomom: «Gospodin moj i Bog moj!» Nazočnost Uskrslog nosi pobjedu nad svakom kušnjom i u Njemu i mi možemo pobijediti! Ovu stvarnost želim svima po Kristu Gospodinu Našemu! Amen!

– molitva: Klanjamo se Tebi – Uskrsli Gospodine!, daruj nam pogled vjere koji prepoznaje Tvoju prisutnost. Često smo, Gospodine, pred Tobom poput apostola, u strahu i iza zatvorenih vrata. Ti dolaziš i kucaš u nakani da nam daruješ svoj mir i blagoslov.

Dođi, Gospodine Isuse, u snazi Duha Svetog oslobodi nas svakog straha, nemira, sumnje, nepovjerenja… Udijeli nam srce koje se iskreno kaje, koje se u Tebe uzda i Tebi predaje; srce koje prihvaća druge i zna opraštati. Želimo Te iskreno susresti i doživjeti.

Gospodine, Tomi si dopustio da dodirne Tvoje rane na rukama i boku. Ti si dodirnuo njega i ojačao u vjeri, ljubavi i predanju. Toma je u radosti tog susreta i iskustva Tvoje ljubavi ispovijedao: „Gospodin moj i Bog moj!“

Uskrsli Gospodine, Ti nisi daleki Bog, nego prisutan i blizak. Ohrabruje nas Tvoje obećanje: Evo, Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta!“ Hvala Ti, Gospodine, što Tebi uvijek možemo doći i progovarati: „Gospodin moj i Bog moj!“ Amen!

Vukovar/Tordinci, 19. travnja 2020.

Matej Lazar Kovačević, nadglednik

(preuzeto s crkvabozja.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher