Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

„Učitelju, daj nam više vjere!”

U organizaciji Saveza baptističkih crkvi (SBC) u Republici Hrvatskoj i Evanđeoske pentekostne crkve (EPC) u Republici Hrvatskoj održan je u Life Centru u Crikvenici od 24. do 26. veljače 2017. godine Stručni skup vjeroučitelja pod naslovom „Učitelju, daj nam više vjere“.

Na stručnom skupu je sudjelovalo 60-tak vjeroučitelja i suradnika iz raznih kršćanskih denominacija. Pozdravnu riječ je skupu uputio Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje, a prve je večeri uvodno predavanje održao mr. Danijel Časni, dipl. teolog, na temu „Opravdanje po vjeri u svijetlu reformacije“.

Sudionike skupa je upoznao s osnovama krilatice reformacije „sola fide“, koja u posljednjih pet stoljeća biva uzrokom čestih rasprava u zapadnoj Crkvi. Posebno je naglasio kako se pojedinac uključuje u čin opravdanja, pouzdanjem u riječ Božju i prihvaćanjem Isusa Krista za svog osobnog Spasitelja. Aktivna vjera rezultira djelatnom aktivnošću, zaključio je Časni, dodajući kako pojedinac koji je opravdan vjerom djeluje na dobrobit društva i bližnjih iz ljubavi koju je u vjeri primio po slušanju Božje riječi.

Kao uvodnu duhovnu motivaciju je drugog dana iznijela Tijana Kolarek, dok je prvo predavanje održala mr. sc. Svjetlana Mraz, dipl. teolog, na temu „Vjera koja se razvija“. Tom je prigodom istaknula, između ostalog, kako je vjera Božji dar koji se kao biljčica razvija i raste te nije gotov paket koji je lijepo umotan.

U drugom predavanju „Vjera  koja se prenosi“, mr. sc. Mraz je naglasila kako vjera, da bi imala odjeka kroz život i kod prenošenja poruke, mora imati aktivan odnos s Bogom te s bližnjima oko sebe. Sumnja je često put do vjere, a vjera je odgovor na sumnju, istaknula je Mraz.

U popodnevnom dijelu skupa održane su radionice na raznim biblijskim tekstovima, na kojima su sudionici međusobno razgovarali o tim tekstovima, kao i o osobnim iskustvima vjere u svijetlu pročitanih tekstova.

Na skupu su se predstavili i projekti, kao što su aktivnosti Društva prijatelja Biblije, Biblijskog instituta Zagreb, koji pokreće Ljetni semestar od 06. ožujka do 14. lipnja 2017. godine te je prezentirana aplikacija Biblija 365, koja ima za cilj približiti, kroz moderna sredstva komunikacije, Božju riječ ljudima.

U večernjem programu skupa bilo je vrijeme za slavljenje, koje je vodio glazbeni tim sastavljen iz raznih crkvi i svjedočanstva vjere, gdje su sudionici iznosili razna iskustva vjere iz svog života.

Stručni skup je završio u nedjelju zajedničkim bogoslužjem, kada je Timothy I. Špičak, dipl. teolog i vjeroučitelj, propovijedao čitajući uvodni tekst iz Lk 17,5-6 te je naglasio, između ostalog, kako Bog daje da raste naša vjera kada se pouzdamo u Njega, bez obzira na problem s kojim se suočavamo.

Po završetku propovijedi, br. Špičak je vodio Večeru Gospodnju. Nakon toga su sudionicima podijeljene male makete cvjetova s biblijskim porukama te su sudionici  darivali taj cvijet bližnjemu i na taj su način, darujući ono što su primili besplatno, pokazali Božju ljubav, koju se dobilo besplatno po Božjoj milosti.

 

Robert Bogešić

 

 

(preuzeto s epc.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher