Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U Zagrebu održan 7. Sabor PEV-a

pev

Zagreb, 15. rujna 2012 (IBA) – U prostorijama Baptističke crkve Dubrava održan je sedmi po redu Sabor Protestantskog evanđeoskog vijeća. PEV okuplja crkve iz redova Saveza baptističkih crkava, Evanđeosko pentekostalnih crkava, Vijeća Kristovih crkava i Crkve Božje, a svoje je djelovanje započeo pred 20 godina. Ciljevi ovogodišnjeg sabora bili su trostruki: promocija završnog dokumenta kongresa Lausannskog pokreta održanog u Cape Townu 2010 godine, predstavljanje novog Statuta PEV-a, te zahvala dosadašnjem predsjedniku PEV-a, biskupu Josipu Jendričku i inaugiracija novog predsjednika, pastora Giorgia Grlja. Sabor je nakon pozdrava od strane domaćina Željka Mraza, glavnog tajnika SBC-a, slavljenja Boga i molitve, duhovnom misli otvorio biskup Jendričko koji je pozvao okupljene da i svojem naraštaju zajedničkim trudom navijeste evanđelje Isusa Krista.

Prvo je izlaganje imao Peter Kuzmič govoreći o povijesti Lausannskog pokreta od njegovih začetaka na kongresu u Berlinu 66′ godine prošloga stoljeća, preko utemeljiteljskog kongresa u Lausanni 74′, Manile 89′ i konačno Cape Towna 2010. godine.

Mladen Jovanović, glavni tajnik PEV-a podsjetio je na povijest evanđeoskih integracija koje su u određenoj mjeri bile potaknute i nesnalaženjem državnih službenika po nastanku neovisne Hrvatske. Kasnija su događanja pokazala koliko je vrijedno i važno zajednički djelovati za stvar evanđelja. PEV je tijekom godina razvio dobre odnose s pojedinim alijansama poput engleske, te europske i svjetske alijanse. ‘PEV znači da možemo zajedno, a da pri tom ne moramo potisnuti ono što jesmo’, zaključio je Jovanović.

Dokument ‘Capetownski iskaz o predanju’ predstavio je Giorgio Grlj. Dokument je sastavljen od dva djela: vjerovanja i djelovanja. Uokviren je jezikom ljubavi, a poziva na naviještanje evanđelja Isusa Krista na konkretne i praktične načine ne izuzimajući ni jedno područje ljudske egzistencije.

O konkretnim načinima korištenja Capetownskog dokumenta govorio je mr. Danijel Berković, naglasivši da budući nema teksta bez konteksta, i ovaj dokument svaki čitatelj mora razumjeti iz i primijeniti na svoj neposredni kontekst.

Krešimir Šimić je govoreći o novom Statutu PEV-a naglasio da je on prije svega apel onim evanđeoskim crkvenim pokretima koji u PEV-u mogu prepoznati i svoju platformu djelovanja. ‘PEV će ili postati proročki znak ili ga neće biti, a taj znak je upravo zajedništvo’, naglasio je Šimić: ‘Ništa ne može nadomjestiti zajedništvo u ljubavi.’

Predstavljene su i neke inicijative i službe poput udruge branitelja, Studentskog evanđeoskog pokreta kao i događanja koja slijede u neposrednoj budućnosti: posjeta Nicka Vujičića 23. i 24. rujna Zagrebu i Rijeci, Philipha Yenceya 21. listopada u Zagrebu, te Global leadership summit (GLS) 9. i 10. studenoga, također u Zagrebu.

Zbog odlaska u mirovinu biskup Josip Jendričko, dosadašnji predsjednik PEV-a, zahvalio se na ukazanom mu povjerenju da od 2004. godine vodi platformu evanđeoske suradnje. U ime svih članica PEV-a povelju mu je predao i za njegovu službu zahvalio novi predsjednik PEV-a Giorgio Grlj, pastor riječke baptističke crkve koji je molitvom zaključio 7. Sabor PEV-a.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher