Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U Washingtonu prosvjed protiv prava na pobačaj

U Washingtonu se u petak, 21. siječnja 2022. godine  više desetaka tisuća protivnika prava na pobačaj okupilo na godišnjem Hodu za život. Dodatni poticaj bio je taj što su bili ohrabreni mogućnošću da bi Vrhovni sud mogao poništiti presudu u slučaju Roe protiv Wadea koja je legalizirala pobačaj u zemlji.

Pojedini suci razmatraju zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance.

U slučaju Roe protiv Wadea iz 1973., koja je potvrđena 1992., sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego je fetus sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika obično između 24 i 28 tjedana trudnoće. Zakon iz Mississippija zabranio je pobačaj puno prije.

U slučaju Roe protiv Wadea presudom je priznato da ustavno pravo na privatnost štiti žene koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992., u slučaju “Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey”, potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji “nepotrebno opterećuju” žene koje žele izvršiti pobačaj.

Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud suziti ili poništiti odluku iz slučaja Roe protiv Wadea. Vrhovni sud u prosincu je dao naslutiti da je otvoren prema ukidanju te presude.

Američke savezne države koje kontroliraju republikanci zadnjih su godina donijele zakone i politike koji otežavaju pobačaj.

Pokret protiv pobačaja slavi tako zakon koji je donio Teksas, a koji je zabranio pobačaj nakon šest tjedana trudnoće i koji omogućuje građanima da tuže bilo koga tko pomaže ženi da počini pobačaj nakon tog roka. Vrhovni sud dopustio je taj zakon, koji je stupio na snagu u rujnu, a trenutačno ga se pokušava osporiti na nižim sudovima.

Nacionalna koalicija “Liberate Abortion”, koja okuplja više od 100 organizacija koje zagovaraju pravo na pobačaj, nije organizirala protuprosvjed zbog pandemije nego umjesto toga ovaj tjedan ima niz virtualnih događaja u povodu 49. godišnjice presude u slučaju Roe protiv Wadea.

(Izvor: https://www.reuters.com/world/us/anti-abortion-activists-march-washington-buoyed-by-waning-us-abortion-access-2022-01-21/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher