Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U potrazi za dušom Europe

(Foto – bitno.net)

Kako su evanđeoski kršćani odgovorili na izazov Jacquesa Delorsa iz 1992. koji je tražio da se ponovo pronađe duše Europe u roku od 10 godina? Na godišnjoj konferenciji Europske evanđeoske alijanse* Jeff Fountain, direktor ‘Schuman Centra za europske studije’ dao je samokritični sažetak evanđeoskog sudjelovanja u javnoj sferi.

Čini se da kršćani nisu mogli zaustaviti plimu … i dati novi smisao u europskom projektu. Ipak, kako trenutna kriza otkriva tamniju stranu modernizma, ukazuje se prilika posvjedočiti Krista na nov način.

Kako kontinent postaje sve sekularniji, mnogi su skloni zaboraviti – ili se usuđuju poreći – kršćanske temelje Europe. Jeff Fountain ‘istaknuo je ključnu ulogu praktičnih kršćana’ u kreiranju OUN-a i EU-a nakon što je kontinent bio opustošen s dva svjetska rata. UN-ova ‘Opća deklaracija o ljudskim pravima’ svojim duhom potječe iz koncepte čovjeka stvorena na sliku Božju. Dok su katolici i protestanti uvelike pridonijeli temeljima današnjeg poretka, evanđeoski su kršćani stajali po strani. Kako samokortički reče Jeff Fountain, ‘naš je fokus na mjesnoj crkvi. Teško nam je uočiti globalnu stvarnost. Naše vođe osposobljavamo da razmišljaju lokalno.’

Kod polaganja temelja za EU, europski državnici De Gasperi, Adenauer i  Schuman gradili su zajednicu ljudi duboko ukorijenjenoj u kršćanskim vrijednostima. Bili su motivirani katoličkim socijalnim naukom (na temelju enciklike Rerum novarum iz 1891.), dok evanđeoski kršćani nisu živjeli po standardima svojih junaka Wesleya, Wilberforcea i Bootha.

‘Mi, evanđeoski kršćani, u mnogim smo slučajevima odustajali ‘od igre.” Nakon 1970., John Stott i Billy Graham potaknuli su evanđeoske kršćane da prigrle ‘evanđelja dviju ruka’ (evangelizacija i društveno djelovanje). Za Jeffa Fountaiana, kriza Europe će biti zajednički test evanđeoskih i drugih kršćana ‘sposobnosti u ostvarivanju Isusovog mandata u naviještanju, tješenju i oslobađanju  (Lk 4,18-21).

(*Godišnja konferencija održana je od 7. do 11. listopada 2013. u Stadskanaalu, Nizozemska)

Za pev.com.hr priredio Robert Bogešić

Više možete pročitati na www.europeanea.org

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher