Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U obrazovni sustav Latvije uvodi se ‘edukacija za vrline’

Dana 18. lipnja 2015. godine latvijski Parlament – Seima izglasao je amandmane na zakon o edukaciji te time u obrazovni sustav uveo obaveznu “edukaciju za vrline”, “koja odgovara vrijednostima sadržanima i zaštićenima u Ustavu Latvije, kao što su brak i obitelj”. U Ustavu Republike Latvije stoji: “država će štititi i podupirati brak – zajednicu između muškarca i žene, obitelj, prava roditelja i prava djeteta”.

Na taj način država će osigurati posebnu pomoć djeci s invaliditetom, djeci ostavljenu bez roditeljske skrbi i koja su pretrpjela nasilje” (čl. 110.). Također, zastupnici Seime su glasovali za amandman o zaštiti učenika od štetnih informacija i odgojno-obrazovnih metoda koji ne služe svrsi moralnog razvoja učenika, odnosno koji bi na njihov moralni razvoj mogle negativno utjecati. Time bi odgoj i obrazovanje mladih za demokratsko građanstvo trebao uključivati teme i vrijednosti poput braka i obitelji, u sklopu poštovanja ljudskih prava i temeljnih vrijednosti.

Gdje je Hrvatska? Statistički pokazatelji u istraživanjima o vrijednosti društva jasno kažu kako se u Hrvatskoj brak i obitelj u vrlo visokom postotku, preko 95%, smatraju važnim institucijama. Obrazovni programi, koji bi trebali biti u skladu s vrijednosnim opredjeljenjem većine građana u RH, uporno se pokušavaju zaobići, a umjesto njih, više ili manje otvoreno, prednost se daje programima koje, baš kao i kurikulum zdravstvenog odgoja, te vrijednosti pokušavaju umanjiti, a učenike preodgojiti.

Više možete pročitati na . http://narod.hr/eu/latvija-uvela-edukaciju-za-vrline-u-obrazovni-sustav

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher