Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U Karlovcu predstavljena knjiga dr. Luke Ilića o Matiji Vlačiću Iliriku

U Gradskoj knjižnici u Karlovcu, u petak 3. studenog 2017. predstavljena je knjiga evangeličkog župnika dr.sc. Luke Iliće, “Milost, vjera i grijeh – Teologija Matije Vlačića Ilirika”. Radi se o opsežnoj znanstvenoj studiji  o znamenitom hrvatskom reformatoru Vlačiću.

Dr.sc. Luka Ilić, rođeni karlovčanin, već godinama proučava život i djelo Matije Vlačića Ilirika te je svoja istraživanja o njemu obranio u svom magistarskom radu na sveučilištu u  Amsterdamu te doktorskom radu na Teološkom fakultetu u Philadelphiji. Do sada je objavio dvije knjige, te mnoge znanstvene i stručne radove.

Knjigu su uz autora predstavili prof. dr.sc. Jure Zovko, redoviti profesor Sveučilišta u Zadru tedr.sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH. Predstavljanjem je moderirao Ladislav Ružička, pastor Baptističke crkve u Karlovcu. Cijeli događaj su duhovnom glazbom uzveličali mladi iz Baptističke Crkve Karlovac. Mađu nazočnima bio je i župnik Protestantske reformirane crkvene općine u Karlovcu Almir Pehlić

23192854_1886506044697001_1499274729_n

500. obljetnica Reformacije koja se u ovoj godini slavi diljem Europe pa i svijeta, prigoda je progovoriti i o hrvatskim reformatorima kao i reformacijskim gibanja 16. stoljeća  na današnjem hrvatskom prostoru. Reformator Matija Vlačić Ilirik, podrijetlom Hrvat, kako je rekao autor predstavljenoga djela, više je cijenjen i poznat u Njemačkoj nego u rodnoj Hrvatskoj. Stoga su ovakva djela i javni govori o reformatorima i reformaciji među Hrvatima prigoda da se našu javnost upozna s bogatom reformacijskom poviješću ovih prostora.

 

(preuzeto s https://ipaprkc.org/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher