Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U Hanoveru održana konferencija Ženskog rada

Hanover, 2. lipnja 2013. (IBA) – ‘Ustani i živi!’ (Stand up and live) bila je tema izborne konferencije u organizaciji European Baptist Women’s Union (EBWU) – ‘Savez europskih baptističkih žena’ održane u njemačkom Hanoveru od 30. svibnja do 2. lipnja 2013. godine. Toplu dobrodošlicu izrazila je Elisabeth Kapsreiter, predsjednica Ženskog rada njemačkog Saveza u ime zemlje domaćina ovog događaja.

Našu zemlju zastupale su predsjednica Ženskog rada Melanija Ružička, koja je ujedno i delegat u izbornom tijelu, te Sandra Bićanić, kao članica Izvršnog odbora Ženskog rada.

Predstavnice 34 europske zemalje birale su novo vodstvo ovog Saveza na mandat od 5 godina. Nova predsjednica je Aniko Ujvari iz Mađarske (dosadašnja tajnica Saveza), dopredsjednica je Wies Dijkstra iz Nizozemske (dosadašnja članica Saveza), tajnica je Margaret Brown (dosadašnja članica Saveza), a za blagajnicu izabrana je Fabienne Seguin iz Francuske. Ostale dvije članice Odbora su mlađe sestre i to Dimitrina Oprenova iz Bugarske i Synnove Gasvaer iz Norveške.

Na poseban način su se dosadašnje članice Saveza oprostile od svoje Predsjednice, Livije Godine uručivši još album slika vodećih članica Saveza, medju kojima se isticala i razglednica Ženskog rada Republike Hrvatske.

Pored radnog djela konferencije, bilo je upriličeno posebno večer u kojem su predstavnice većine europskih zemalja progovorile o aktualnim temema ženskog rada u svojim zemljama, ali i o situaciji u duhovnom i društveno-političkom kontekstu svoga djelovanja. Sestra Melanija Ružička govorila je o položaju žena u Europi u 21.stoljeću.

Kroz tri plenarne sekcije sestra Raquel Contreras, predsjednica svjetskog Saveza ženskog rada pri BWA, nadahnuto je promišljala na temu iz 1. Samuelove 1. poglavlja, posebno se osvrnuvši na Anu čiji opis u Bibliji odgovara mnogim današnjim ženama i njihovim problemima. Priča o Ani je priča o zlostavljanjima koje mnoge žene, naše suvremenice, doživljavaju kroz patnju poniženja i zlostavljanja u prijateljskim, ženskim odnosima. Ana je to prolazila uz Peninu, koja joj je zanovjetala i izrugivala se jer nije mogla imati djece. To je rezultiralo dubokom Aninom depresijom. Njezin odnos s Elkanom također joj nije donosio pravo zadovoljstvo. Elkana joj pokušava biti ohrabrenje, bira najbolje riječi i želi znati uzrok njezine depresije. Pokušava rješiti problem racionalizacijom, umjesto da sluša njezine osjećaje i da ih razumije.

Jedino Bog može razumijeti njezinu tugu i bol, stoga ona kani pronaći utjehu i snagu u Hramu. Tu je iznosila svoje osjećaje, a svećenik Eli ju optužuje da je pijana. I danas u mnogim zemljama svijeta jednakost žene u crkvi je deklarativna ali ne i životna. Svećenik je na koncu prepoznao njezinu molitvu i dao joj je blagoslov. Bog je dotaknuo njezinu potrebu i Anin se duh razvedrio, počela je jesti i izašla iz depresije. Što je najvažnije, Gospodin je uslišao njezinu molitvu i podario joj sina Samuela, dobrog i pravednog vođu Izraelskoga naroda.

Nedjeljno bogoslužje predvodila je Regina Claas, glavna tajnica SBC u Njemačkoj u staroj evangeličkoj crkvi. Propovijedala je na tekst iz Luke 13:10-13 o zgrčenoj ženi koja je slomljenog duha, poput Ane, niskog samopoštovanja i posramljena bila primjećena jer Isus u njoj vidi kraljevu kćer. Poziva je da ustane i živi, da istupi naprijed ispred svih muškaraca u sinagogi i doživi Božji dodir. Sve se mjenja kad se ispravila i pogledala Isusa u oči.

Gospodnju večeru, zajedničku molitvu i zaziv blagoslova na sve prisutne i na novo izabrano vodstvo , predvodili su Tony Peck, glavni tajnik EBF-a (Europskog baptističkog saveza) i Raquel Contreras, predsjednica Ženskoga rada pri BWA. Sestre su ponijele sobom blagoslov i radost zajedništva, ali i novo molitveno breme.

Sandra Bićanić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher