Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U Argentini katolici i protestanti ujedinjeni protiv prijedloga zakona o pobačaju

Pojedini mediji prenose vijest kako argentinski Senat priprema glasanje o zakonu kojim bi se legalizirao pobačaj, dok se, s druge strane, Katolička crkva udružila s protestantima u žestokoj borbi protiv toga.

Činjenica je kako je prijedlog zakona u svrhu legalizacije dobrovoljnog pobačaja do 14 tjedana trudnoće odobrio Zastupnički dom 11. prosinca 2020. godine, a prije dvije godine sličan je prijedlog prošao u Donjem domu, ali je odbačen u Senatu, nakon odlučne borbe katolika i protestanata.

U Argentini ustav jamči slobodu vjeroispovijedi, a katoličanstvo je jaka snaga u Argentini, iako gubi utjecaj, dok protestantizam jača u zemlji.

Prema anketi vladine agencije iz 2019. godine, 62,0 posto Argentinaca izjasnilo se katolicima, 18,9 posto nereligioznima i 15,3 posto protestantima.

Vladina anketa 2020. pokazala je da 22,3 posto katolika u Argentini vjeruje da bi žena trebala imati pravo na pobačaj ako to želi, dok je, u međuvremenu, 55,7 posto reklo da bi to trebalo dopustiti samo u određenim situacijama, dok je samo 17,2 posto podržalo opću zabranu.

Činjenica je kako od 2018. protestanti dolaze do izražaja u prosvjedu protiv legalizacije, koji, prema riječima sociologa Fortunata Mallimaca predvode preporođene, pokazujući na svijetloplave maramice kojima su protestanti mahali na prosvjedima, kao protutežu zelenima koje nose aktivisti za pobačaj dok se katolici ne mobiliziraju na taj način.

Ipak, činjenica je kako unatoč stalnom jačanju, protestantske crkve u Argentini nemaju jednaku političku težinu kao u drugim zemljama, poput Brazila, gdje mogu računati na parlamentarni blok, ukazao je Mallimac, dodajući kako njihova snaga leži u uličnim prosvjedima što će se pokazati kada budu nasuprot prosvjednika koji se zauzimaju za legalizaciju pobačaja.

(za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher