Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Turneja “Dolina blagoslova 2014.”

U subotu, 25. listopada, 2014. u velikoj dvorani hotela “LAV” u Vukovaru, održana je 42. po redu “Dolina blagoslova” – u zajedničkoj organizaciji Crkve Božje Vukovar i Misije Kristove crkve.

Na ovom ekumenskom pjesničkom i glazbenom susretu, nastupio je Don Axsom, kantautor iz Južne Karoline, SAD. To je bio njegov šesti posjet Vukovaru. Prošle je godine njegov glazbeni spot posvećen Vukovaru “Let It Be Dolina blagoslova” emitiran na prvom programu HRT-a, u sklopu emisije “Duhovni izazovi”.

Pjesme, s kojima se predstavio, odraz su njegovog iskustva vjere u Gospodina Isusa pri svakodnevnim susretima sa životnim izazovima. U pjesmi “Neću zaboraviti” (I Will Not Forget), naglašava životne uspone i padove. Kao što je Bog snažno podupirao Božji narod, tijekom pustinjskog hoda, tako je činio veličanstvene zahvate i u glazbenikovom životu te ga vraćao pod svoje okrilje. Ovom pjesmom daje zavjet Bogu da Njegovu ruku pomoći nikada neće zaboraviti.

Nadahnuće za pjesmu “Znaš li koliko trebaš Isusa?” (Do You Know How Much You Need Jesus?) dobio je tijekom jednog od sukoba s poslodavcem. Mjesecima je bio u lošim odnosima s njim, nastojeći na njegove grube napade odgovoriti ružnim scenama. No, u jednom trenutku prosvjetljenja, shvatio je da se takvim ponašanjem, u stvari, udaljava od Boga i Božjeg načina djelovanja. Ponizio se pred poslodavcem, iskreno mu nastojao biti podrška tamo gdje je bilo moguće i odnosi su krenuli uzlaznom putanjom. Kao izraz dobre volje, poslodavac mu je došao i na koncert. Glazbenik je otpjevao spomenutu pjesmu, s mislima koliko i jedan i drugi trebaju Isusa, ne bi li mogli prevladati razdor i uspostaviti blisko zajedništvo.

Na ovome je susretu nastupio i vokalno instrumentalni sastav FRANJEVAČKE MLADEŽI iz Vukovara. Fra Marino Kuzminski, voditelj, pozdravio je nazočne na skupu franjevačkim pozdravom: “Mir i dobro”. Zatim je ljubaznim i srdačnim riječima nastavio: “Večeras smo pripremili nešto što je – nadamo se – u skladu s ovim našim okupljanjem, pod nazivom Dolina blagoslova. Nadamo se da će nam srca biti ispunjena ljubavlju i dobrotom kako ne bi vladala pustinja i napuštenost.” Snažnim pljeskom su nagrađeni za pjesme, koje su izveli: “Pjesma Ocu” i “Evo me!”.

Glazbeni sastav RIJEKA ŽIVOTA iz Belišća (Evanđeoska pentekostna crkva), koji vodi Vlatko Majetić, vrlo često nastupa na Dolini blagoslova. I ovaj puta su izvodili poznate stare kršćanske himne i pripjeve poput “Sjedim do tvojih nogu” i “Zato što je Isus sa mnom”. Njihove su pjesme bile žive i dinamične tako da ih je publika pratila pljeskanjem.

Vukovarski kantautor, Zoran Hornjak, izveo je pjesmu: “Budi uvijek uz mene”.

“Mnoge staze me zavode
Daleko od istine.
Budi uvijek uz mene i vodi me.
Putem, kojim si prošao Ti
Ostali su tragovi.
Svi naši padovi.
Uzeo si na sebe,sve naše slabosti
Čovjek boli postao i ljubio.
Hvala Tebi, Isuse, hvala Ti, Gospodine
Budi uvjek uz mene i vodi me!
(odlomak)

U pjesničkom dijelu programa nastupila je Mirjana Duvnjak iz Vukovara te Mato Godanj iz Cerne.

Bend “DOLINA BLAGOSLOVA”, pod vodstvom Davida Kovačevića, otvorio je ovaj susret zajedništva pjesmom “Silan Bog” a program je završio zajedničkim pjevanjem benda s pristunima u punoj dvorani: “Haleluja, Bože, volim te”.

Ovo je događanje bilo i vrhunac turneje “Dolina blagoslova”, koja je i osmišljena u Vukovaru. Susreti u hotelu Lav, pod spomenutim nazivom, nastoje biti jednom od mnogih vukovarskih pozornica duhovnog stvaralaštva ali i poticatelj zajedništva kršćana na užem i širem području. Don Axsom, kao promicatelj “Doline blagoslova”, započeo je turneju u nedjelju, 12. listopada. Održao je uvodni koncert u Ljubljani, u crkvi sv. Josipa (Cerkev sv. Jožefa) – na otvorenju Biblijskog maratona. Na ovom je događanju bilo više od stotinu prisutnih – pripadnika različitih crkava. “Svetopisemski maraton” se nastavio kroz cijeli tjedan čitanjem Svetog pisma naglas: 24 sata na dan. Zatim je Don Axsom boravio u Varaždinu i Zagrebu te tamo održao nekoliko koncerata (Kristova crkva, Baptistička crkva…)  a turneju “Dolina blagoslova” nastavio je 21. listopada.

Nastupio je u Grko-katoličkoj crkvi u Mikluševcima u suradnji s Udrugom žena iz tog mjesta (voditeljica: Štefica Krizmanić). Zatim je nastupio u dvorani “Central” u Domaljevcu, u organizaciji vjernika Crkve Božje u BiH. Koncert je održao i u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, u suradnji s Američkim kutkom. Nastupio je i u Sremskim Karlovcima (Srbija) u suradnji s tamošnjom župom Presvetog Trojstva. Koncert je održao u Kapeli, u kojoj je davne 1699. godine sklopljen mir između kršćanskih saveznika i Turaka. Kapela je podignuta kao mjesto molitve i čežnje za mirom s Bogom i bližnjima. Župnik Marko Lončar je u uvodnom govoru iznimno nadahnuto povezao Dolinu suza, koja nastaje kao posljedica čovjekova grijeha, s Dolinom blagoslova, koja nastaje Božjim zahvatom u čovjekovo srce.

Bend DOLINA BLAGOSLOVA je također  sudjelovao na turneji i dao je značaj doprinos promicanju zajedništva kršćana i duhovnih vrednota.

Zadnjeg dana boravka u Slavoniji, u nedjelju, 26. listopada, Don Axsom je otpjevao nekoliko pjesama na zajedničkom bogoslužju Crkve Božje u Vinkovcima a njegov suputnik, Bob Davis, služio je iz Božje riječi na temelju redaka iz poslanice Efežanima 6:10-18. Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u RH, u uvodu u Gospodnju večeru, naglasio je posebno zajedništvo Crkve Božje i Kristove crkve te kršćana uopće, kao i važnost timskog rada.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher