Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Tragom molitve i poziva Gospodina Isusa – Jedno u Njemu

U prostoru Crkve Božje u Vukovaru, prošlog je četvrtka (16. svibnja 2019.) gostovao Rev. Francesco Passamonte, Amerikanac talijanskog podrijetla. Održao je nadahnuto predavanje s temom: Tragom molitve i poziva Gospodina Isusa – jedno u Njemu.

Misao vodilja su bili redci iz Poslanice Efežanima 2,13-18 „Ali, sada vi, koji ste nekoć bili daleko, Kristom Isusom, krvlju Kristovom, dođoste blizu. On je, naime, naš jedini mir, on koji od obadvaju naroda učini jedan tim što pregradu koja ih je rastavljala – neprijateljstvo – sruši u svome tijelu, tim što uništi Zakon zapovijedi s njegovim odredbama, da od dvaju naroda stvori, u sebi, jednoga novog čovjeka, tvoreći mir, i da oba u jednome tijelu pomiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo. On je došao da navijesti mir vama koji bijaste daleko i mir onima koji su bili blizu: po njemu naime jedni i drugi imamo pristup k Ocu u jednome Duhu.“

Izravna svrha ap. Pavla za pisanje Poslanice Efežanima je njegova duboka želja da svi vjernici rastu u vjeri, ljubavi i mudrosti, što im je Bog Otac omogućio i objavio po svome Sinu Isusu Kristu. Gost Francesco je napomenuo, Apostol je stanovnicima i Crkvi u Efezu, koju je utemeljio tijekom 2. misijskog putovanja, osobito naglasio potrebu za jedinstvom. Sukobljavali su se oko nekih tradicijskih pristupa, koji nemaju soteriološku vrijednost. Nanosilo je to štetu životu Crkve i Apostol je naglasio pomirujući i ujedinjujući element; „Ali sada u Kristu …!, iz stanja podijeljenosti privedeni ste u novi odnos – stanje jedinstva, mira i sigurnosti života vječnoga.

Poruka je i danas aktualna i može se primijeniti na kršćanstvo koje je često razjedinjeno. Kristov poziv na jedinstvo, gost predavač je u zaključku izravno navezao na molitvu Gospodina zabilježenu u ev. Ivanu 17. Jedinstvo nije samo uporna težnja, nego uvjet vjerodostojnosti i opstanka kršćanstva, zato Gospodin zaključuje 21. redak: „da svijet vjeruje da si me ti poslao.“ Netko je zaključio: jedinstvo je pitanje srca i onoga tko u njemu prebiva. Jedinstvo Kristovih učenika proizlazi iz Božjeg bića i ostvaruje ga Duh Sveti.

05/19 mr.sc. David Kovačević, đakon

 

IMG-4a08e6ee16699f0f1411f2254369a56b-V  IMG-b52616fe976e6eca1946204407319fb2-V  IMG-affb0f3edd329ef808c489d49063f0e4-V  IMG-364057984260678417beb9e65ba19f05-V

(preuzeto s crkvabozja.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher