Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Tko je kriv za Reformaciju?

 

Mjesec listopad, mjesec je u kojem  se sjećamo i obilježavamo najveći i  najutjecajniji povijesni događaj u Europi – Reformacija. Naime, 31. 10. 1517. godine dr. Martin Luther je na vrata crkve u Witenbergu zabio 95 teza protiv oproštajnica odnosno indulgencija Rimokatoličke crkve.

Dr. Martin Luther nikako nije htio podijeliti crkvu. Ona se  podijelila mnogo godina prije, 1054. godine, na istočnu-pravoslavnu i  na zapadnu ili rimokatoličku crkvu, već je Marthin Luther pokušao reformirati, obnoviti postojeću zapadnu crkvu kojoj je pripadao te kojoj je vjerno služio kao svećenik i redovni profesor teologije.

Ovu njegovu naklonost prema obnovi u svojoj crkvi potvrđuje podatak da je Luther tih 95 teza napisao na latinskom a ne na njemačkom jeziku. On je želio probuditi crkvu a ne  narod. Martin Luther nije ni slutio kakve će posljedice izazvati njegov pokušaj obnove, reformacije, povratka crkve na biblijske temelje.

Nakon  reformacije u Europi više nije ništa bilo isto. To je bilo vrijeme velikih promjena. Isto tako, nakon reformacije u crkvi više nije ništa bilo isto. Crkva se je podijelila na rimokatoličku i protestantsku crkvu.

Reformacija nam je ostavila tri glavne tradicije : Luther i luteranska tradicija, Calvin i kalvinska tradicija te anabaptisti i njihova radikalnija tradicija reformiranja. Tako nastaju evangelička ili luteranska crkva, reformirana ili calvinska crkva, te druge crkve reformacijske baštine…

Kada pogledamo povijesnu pozadinu reformacije možemo jasno vidjeti da je iza reformacije stajao netko mnogo veći, snažniji, utjecajni nego je to bio redovnik Martin Luther. Kada pogledamo povijesni kontekst reformacije bez pretjerivanja možemo zaključiti da je Bog pripremao cijeli ondašnji svijet za taj događaj.

Vrijeme reformacije je bilo vrijeme buđenja i vrijeme istraživanja.

Reformacija ne bi bila moguća u tim razmjerima bez otkrića tiskarskog stroja. Nije nimalo slučajno da je baš u tom vremenu Johannes Gutenberg stvorio najmoćnije sredstvo za širenje i razmjenu ideja – tiskarski stroj s pomičnim slovima.

Je li slučajno da se u trenutku velikih promjena, traženja u Europi, pojavljuje redovnik koji iskreno traži pravednost Božju? Kako je moguće da se Luther pojavljuje sa 95 teza baš u trenutku kada je sve bilo spremno za reformaciju?

Vrijeme promjena, vrijeme renesanse i humanizma, pronalazak tiskarskog stroja, otkrivanje Amerike te kompletna politička i privredna situacija jasno nas vode do zaključka da iza nezaustavivog pokreta reformacije stoji netko tko je mnogo jači, utjecajnji od redovnika Martina Luthera – a to je Bog Biblije…

Bog je koristio  dr. Matina Luthera, čovjeka koji je tražio Božju pravednost. Luther je bio čovjek koji je TRAŽIO odgovor na pitanje: Kako grešnik poput njega može biti pravedan pred svetim Bogom?

Tri su osnovne teze Reformacije:

Sola scriptura odnosno Samo Pismo

Sola fidei odnosno Samo vjera

Sola gratia odnosno Samo milost.

Sveto Pismo uči da je za naš grijeh Krist bio savršena, potpuna i jedino dostatna žrtva kojoj se ništa ne smije dodavati niti oduzimati. On je umro pravedan za nas nepravedne da nas privede Bogu, da nas  uvede u osobni odnos s Bogom.

“… milošću ste spašeni po vjeri, to ne dolazi od vas to je dar Božji.”

Damir Pintarić

 

(Više možete pročitati na http://www.betanija.hr/ShowArticle.aspx?articleid=25)

(preuzeto s http://www.betanija.hr/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher