Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Svjetske kršćanske vođe pozivaju G20 na borbu protiv poreznih utaja

 

27. lipnja 2014.

Kršćanske vođe koje predstavljaju više od 1 milijarde ljudi iz 170 zemalja uputili su Otvoreno pismo čelnicima G20, pozivajući ih na hitnu akciju protiv korupcije i utaje poreza. Ova povijesna antikorupcijska inicijativa globalne crkve dolazi u odlučujućem političkom trenutku, uoči početka summita G20 kada se ministri financija sastaju u studenome u Australiji.

Pismo je predano australskom rizničaru u sklopu lobiranja pred događaj u Canberri kako bi to vidjelo više od dvjesto odvjetnika koji se sastaju sa stotnjak zastupnika. Sudionici akcije su se također okupili u blizini parlamenta, upalivši veliko svjetlo koje predstavlja borbu protiv tame korupcije. Australija ove godine predsjedava G20 i ima ključnu ulogu u određivanju prioriteta za sastanak u Brisbaneu.

Korupcija “oduzima 850 milijardi američkih dolara godišnje iz zemalja u razvoju kroz nezakonite financijske tokove”, a ostali godišnje gube “160 milijardi dolara kroz utaje poreza”, navodi se u pismu, koje želi potaknuti kampanju veće transparentnosti multinacionalnih tvrtki i vlada u korist najsiromašnijih obitelji i zajednice.

Justin Welby, nadbiskup Canterburyja, podržao je kampanju riječima “Isus je došao donijeti bogatiji život. Korupcija krade od siromašnih, izazov je oduprijeti se tome.”

Prema Rev Joel Edwards, koji vodi kampanju, “ovo je prva globalna podrška kršćana protiv pohlepe, tajnih dogovora i zlostavljanja javnosti. Mi znamo da je korupcija posvuda – od nogometa do poslovnog svijeta. Želimo veći integritet u javnom životu – to i u gospodarstvu pojačava moralnu odgovornost. Ako ne uspijemo iskoristiti ovu priliku iznevjeriti ćemo slabije”…

Pismo je potpisalo više od 75 ekumenski orijentiranih čelnika Crkve, kojim se priznaje da niti jedna zemlja nije izuzeta od ovog problema, te da se i Crkva mora odreći onih svojih postupaka koji otimaju od siromašnih.

Pismo je objavila grupa iz civilnog društva pod nazivom C20 namijenjeno susretu G20 u Australiji. Ključna tema susreta bila je upravljanje. Predsjedavajući C20 i izvršni direktor World Vision Australije, Tim Costello, rekao je izaslanicima u svom pozdravnom govoru: “Dobro upravljanje uključuje transparentnost i odgovornost prema građanima.”

G20, koji kontroliraju 85% svjetske gospodarske aktivnosti, već su počeli rezati korporativna podmićivanja, korupciju i utaju poreza. Sastanak u Brisbaneu predstavlja ključni trenutak za pritisak kojemu je cilj više konkretne akcije.

Kampanja poziva vođe da djeluju ne samo u korist vlastitih interesa, već i u interesu malih i siromašnih zajednica pružajući jasne i otvorene informacije i podatke iz multinacionalnih tvrtki i vlada kojima mogu zemlje u razvoju pristupiti i koristiti ih.

 

Više pročitajte na http://www.worldea.org/news/4417/global-christian-leaders-call-on-g20-to-tackle-tax-evasion  

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher