Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Svečana skupština Udruge za vjersku slobodu

Zagreb, 31. siječnja 2015. – Pod geslom “Poštujmo svoje svetinje i svetinje drugoga!” u Hotelu Panorama u Zagrebu održana je svečana Skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode. Skup je posjetilo više od stotinu članova, laureata i prijatelja Udruge, među kojima su bili visoki predstavnici vjerskih zajednica, države i Vlade Republike Hrvatske te veleposlanstava.

Hrvatsku himnu otpjevao je mješoviti zbor Islamske gimnazije iz Zagreba, a svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine Udruge mr. sc. Mirza ef. Mešić. Predsjednik Udruge, gospodin Željko Mraz održao je kratak govor o djelovanju Udruge i najavio ovogodišnje laureate — vjerske obrazovne ustanove koje promiču vjersku slobodu i međureligijsko prihvaćanje. Iako ima i drugih ustanova koje djeluju na sličan način, ove su godine pohvaljeni: Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu Sveučilišta u Zagrebu — Hrvatski studiji, Srpska pravoslavna opća gimnazija Kantakuzina Katarina Branković, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, adventistička Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti i baptistička Srednja škola Čakovec.

Obrazloženje za dodjelu priznanja Filozofskom fakultetu Družbe Isusove iznio je prof. dr. sc. Ivan Markešić. Na priznanju je zahvalio dekan prof. dr. sc. Ivan Šestak, i nakratko se obratio skupu. Prikazana je video reportaža o djelovanju četiriju vjerskih škola koja je snimljena za međureligijsku emisiju Duhovni izazovi urednika mr. sc. Augustina Bašića.

Ravnatelji škola laureata zahvalili su se na nagradama: protojerej stavrofor Slobodan Lalić, Melvudi Arslani, mag. arab., dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija i Gordana Ramuščak, prof.

Svečanosti je svojim nastupima pridonio mješoviti zbor Islamske gimnazije s dvije ilahije, pjesme koje veličaju Alaha: “U dergjahu mog srca” i “Kraj Kjabe”.

Skup su pozdravili gosti: prošlogodišnji laureat Milan Bandić, u ime Veleposlanstva SAD-a savjetnik za politička pitanja gospodin Eric Williams, gospodin Nikola Marijan ispred Veleposlanstva Republike Indonezije, u ime Sveučilišta u Zagrebu rektor prof. dr. sc. Damir Boras, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, te prof. dr. sc. Ankica Marinović  u ime Predsjednika RH.

Govorili su i predstavnici vjerskih zajednica: muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata; arhimadrit Danilo, izaslanik mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr. Porfirija Perića; Ladislav Ružička, dopredsjednik Saveza Baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj; mr. sc. Danijel Berković, član prezbiterija Evanđeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj; gosp. Marinko Šoša, starješina Novoapostolske crkve u Republici Hrvatskoj; Ivan Tešić iz Saveza Kristovih crkava; i mr. sc. Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve za Albaniju, Hrvatsku i Sloveniju.

Središnje predavanje pod naslovom “Religijska različitost i religijski pluralizam: o čemu je riječ?” održao je prof. dr. sc. Siniša Zrinšćak, profesor sociologije na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. On je naglasio razliku između pojmova religijska različitost (empirijska činjenica religijske različitosti u jednoj državi ili na nekom području), javna prihvaćenost različitosti (u kom vidu država priznaje različitost i kolika je mogućnost javnog društvenog djelovanja pojedinih vjerskih zajednica) te religijski pluralizam (istinsko prihvaćanje pluralizma kao vrijednosti). Koristeći ove pojmove analizirao je hrvatsku situaciju koja se prateći odnos Crkve i države može ocijeniti visokom ocjenom, premda i na zakonskoj i na provedbenoj razini postoji niz nedostataka. “Zabrinjavajući su empirijski podaci koji govore o socijalnoj distanci prema nekim (ne)religijskim i etničkim skupinama, što upućuje na uvjetnu prihvaćenost pluralizma kao vrijednosti, kao i na moguće probleme — sadašnje i buduće — u javnoj prihvaćenosti različitosti”, poručio je prof. Zrinščak.

U zaključku svečane Skupštine Dragutin Matak, glavni tajnik Udruge, zahvalio je svim prisutnima koji su svojim dolaskom i sudjelovanjem javno poručili da se susretima, zajedničkim promišljanjem i djelovanjem njeguje vjerska sloboda. Da poruke ovoga skupa dopru u javnost pobrinule su se snimateljske i i uređivačke ekipe HRT-a i Odjela za medije Kršćanske adventističke crkve pod vodstvom Augustina Bašića i Darka Kovačevića.

Na kraju je predstavljen novi broj časopisa ‘Vjerska sloboda’, koji izvješćuje o značajnijim djelovanjima Udruge i osvrće se na tekuće izazove vjerskoj slobodi. Nekoliko članaka u časopisu zauzima stav u kontekstu nedavnih strahota u Parizu: “Ja nisam Charlie, ali čvrsto stojim na biblijskom zahtjevu za poštivanjem svakog života.” piše Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj. Na tu misao se izvrsno nadovezuje geslo ovogodišnje svečane skupštine: “Poštujmo svoje svetinje i svetinje drugoga!”

“Ako ne mogu prihvatiti boga kojeg moj susjed štuje, moram prihvatiti susjeda. Ako ne mogu prihvatiti njegovu vjeru, moram uvažavati njegovu vjernost.” — Lloyd J. Averill.

Dragutin Matak

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher