Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Svečana akademija u povodu 500 godina Reformacije

Vjernici hrvatskih kršćanskih protestantskih crkvi i crkvi reformacijske baštine obilježili su u utorak, 31. listopada 2017. godine, u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu svečanom akademijom 500. obljetnicu Dana reformacije, koja je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske (RH), Hrvatskog sabora i Vlade RH te Gradonačelnika Grada Zagreba.

Organizatori ove svečane akademije kojom se Hrvatska priključuje zemljama Europe koje obilježavaju ovu važnu obljetnicu su Evangelička crkva u RH, Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH, Reformatska kršćanska crkva Mađara, Savez baptističkih crkava u RH, Evanđeoska pentekostna crkva u RH, Kristove crkve u RH, Crkva Božja u RH te Crkva cjelovitog evanđelja.

Branko Berić, biskup Evangeličke crkve u RH je kazao da su Martin Luther i reformacija unijeli jednu od najdramatičnijih promjena koje je svijet ikada vidio, dali snažne impulse teološkoj i duhovnoj obnovi Crkve, a potom utjecali i na političke, ekonomske i druge prilike u svijetu.

Riječi “oslobođeni Božjom milošću” poziv su na buđenje kritičnoj masi koja vodi potrošački način života u cilju očuvanja stvorenja koja su ljudima dana na čuvanje. Također, to je kritika vjerskim sustavima koji na spasenje gledaju kao na robu koja se prodaje na vjerskoj tržnici, kazao je biskup Berić podsjećajući na snažno protivljenje Luthera praksi otkupa  grijeha.

Praksa koja čini siromaštvo mora biti osuđena, jer ropstvo nije prošlost nego je našlo bolje načine za iskorištavanje radne snage, trgovinu ljudskim bićima, ljudskim tijelima i organima, djecom i ženama, što ja je protivno Božjoj oslobađajućoj ljubavi, zaključio je biskup Berić.

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Dražen Bošnjaković čestitao je obljetnicu i istaknuo zasluge reformacijskih zajednica za razvoj Hrvatske te ocijenio da je Hrvatska zemlja visokih dosega na području vjerskih slobode i različitosti, što se očituje i u pravnom položaju većeg broja crkava i kršćanskih zajednica.

Izaslanica predsjednice Republike Renata Margetić Urlić čestitala je reformiranim crkvama, istaknula zasluge reformacije za razvoj kulturnog i povijesnog identiteta, te podsjetila na veliki doprinos tih crkava tijekom Domovinskog rata, kada su dopremale mnoge transporte humanitarne pomoći, kao i njihovu pomoć oko izbjeglica primajući ih u svoje domove.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je da je Hrvatska jedan od dobrih primjera vjerskih sloboda te prava svake osobe da slobodno ispovijeda vjeru kao i njene obveze da to isto pravo ne ometa pripadnicima drugih vjeroispovijesti. Osobno smatram kako je temelj svake vjere ljubav prema Bogu i prema bližnjem bez obzira na sve razlike, rekao je Reiner te pozvao da se naglasak stavi na sličnosti i zajedničke ciljeve.

Na svečanoj akademiji posebna priznanja dobili su filolog Alojz Jembrih, sociolog Siniša Zrinščak, teolog Peter Kuzmič, bivši potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić, te novinari Augustin Bašić s HTV-a i Blaženka Jančić s Hrvatskog radija.

Priznanja za očuvanje vrijednosti reformacije dodijeljene su Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini Tordinci, Reformatorskoj crkvenoj općini Kneževi Vinogradi i Evangeličkoj crkvenoj općini Legrad.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su simfonijski orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Scifidelity orchestra te na glasoviru Kristina Bjelopavlović Cesar i na gitari Mihael Majetić, dok su vokali bile Barbara Rinčić, Nives Majetić i Loredana Medan.

U završnom govoru na akademiji predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća Giorgio Grlj, pastor Baptističke ckrve Rijeka naglasio je kako je Reformacija, bez obzira na to kako je vrednovali i uz rezultate koje je donijela, istovremeno, poput istočnog raskola, ostala i ožiljak na kršćanskom tkivu. I zato ne slavimo nego obilježavamo ono što nas je obilježilo, istaknuo je pastor Grlj. Govoreći o izazovima suvremenog svijeta, pastor Grlj je naglasio kako to nisu izazovi Rimokatoličkoj, pravoslavnim ili protestantskim crkvama, već to su izazovi cijelom kršćanstvu, te je zaključio kako je pred nama budućnost koja je puno svijetlija od prošlosti.

Robert Bogešić

  

 

(Autor svih fotografija je Matej Paluh)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher