Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Stručni skup vjeroučitelja: Uloga vjeronauka i vjeroučitelja u promicanju kulture nenasilja

Crikvenica, 27. veljače -1. ožujka 2014. – U organizaciji Saveza baptističkih crkvi (SBC) i Evanđeoskih pentekostnih crkvi (EPC) održan je stručni skup vjeroučitelja pod naslovom Uloga vjeronauka i vjeroučitelja u promicanju kulture nenasilja, na kojem je sudjelovalo 60-tak vjeroučitelja iz tih crkvi te Crkve Božje i Kristove crkve.

Na početku skupa nazočne je pozdravio predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić, koji je naglasio, između ostalog, kako su vjeroučitelji pozvani biti mirotvorci i vjerosvjedoci. Nakon duhovne motivacije koju je vodila Marija Buljat, mr. sc. Ervin Budiselić , magistar teoloških znanosti govorio je o biblijskom definiranju mira, gdje je ukazao na svjetovno te biblijsko poimanje mira.

Drugog dana mr. sc. Budiselić govorio je o tome, između ostalog, kako se tvori Isusov mir u današnjem svijetu, kako Isusov interes nije očuvanje mira po svaku cijenu, već pravednost te o pomirenju između Boga i ljudi, gdje je kazna pala na Isusa Krista radi mira, jer je netko morao platiti cijenu. Ivana Grabar, prof. pedagogije govorila je o promicanju nenasilne komunikacije, o preduvjetima dobre komunikacije, tehnikama nenasilne komunikacije te kako se suočavati s ljutnjom.

Tijekom popodnevnog dijela seminara održane su radionice. Martina Gracin vodila je radionicu kako vizualno prenijeti poruku, gdje je cilj radionice bio upoznati sudionike s osnovnim likovnim zakonitostima pri izradi plakata ili loga kao sredstva vizualne komunikacije. Ildiko Hornjik držala je radionicu o kreativnom pristupu nastavi kroz Nastavnu cjelinu Oproštenje, gdje je uz pomoć raznih kreativnih ideja prikazala biblijske istine na djeci zanimljiv i prihvatljiv način. Lidija Stojković i Petra Bohal na radionici o malim projektima u nastavi vjeronauka govorili su osnovnim informacijama i primjenama projektnih metoda kao modelima iskustvenog učenja u nastavi vjeronauka. Timothy Ivan Špičak, diplomirani teolog i vjeroučitelj je u radionici o metodičkim pripremama nastavne jedinice: Petar i Ivan pod pritiskom govorio o pripremama konkretnog vjeronaučnog sata s posebnim naglaskom na pravilno postavljanje cilja i ishoda, te je pripremljena kompletna metodička priprema za sat vjeronauka. U večernjim satima održavani su međusobni razgovori i molitveni susreti sudionika seminara.

U nedjelju je održano bogoslužje koje je vodio Špičak, a propovijedao je pastor Baptističke crkve Rijeka Giorgio Grlj. On je naglasio kako je poruka vjeronauka jednostavna: „Bog je dobar i On želi čovjeku dobro“, te je više puta ponovio kako treba prenijeti djeci sliku dobrog Boga. Važno je da vjeroučiteljice i vjeroučitelji budu nastavak Isusove misije među djecom. Ishod vjeronauka ne bi trebalo biti znanje ‘o Bogu’ i petica u svjedodžbi, već djeca koja su zavoljela i upoznala dobroga Boga i vjeruju mu, zaključio je pastor Grlj. Cjelovitu propovijed možete poslušati na http://goo.gl/zKiyvC.

Nakon propovijedi održana je Gospodnja večera, koju je vodio Špičak, obilježen je Dan vjeroučitelja, te su tom prigodom o svojim iskustvima u radu kao vjeroučitelji govorili Debora (Osijek), Tamara (Pakrac), Franjo (Zagreb), Darija (Zagreb) i Petra (Orahovica). Na kraju seminara održane su molitve u grupama za vjeroučenike, za roditelje, za vjeroučitelje te za crkve i završna molitva koju je vodio pastor Grlj.

Robert Bogešić

(Više pogledajte na http://www.hrt.hr/enz/duhovni-izazovi/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher