Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Stručni skup Vjeroučitelji – podrška vjeroučenicima i roditeljima u kriznim vremenima – online

U organizaciji Saveza baptističkih crkava Republike Hrvatske (SBC RH) i Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH) 13. ožujka 2021. godine održan je online stručni skup za vjeroučitelje baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka pod nazivom Vjeroučitelji – podrška vjeroučenicima i roditeljima u kriznim vremenima, na kojem je sudjelovalo tridesetak vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

Nakon uvodnog pozdrava, Svjetlana Mraz, koordinatorica rada s mladima i vjeronauka SBC u RH, je vodila uvodnu molitvu te je pročitala Psalam 138.  

Biblijsko promišljanje je održao mag. theol. Filip Grujić, pastor BC Zagreb pod naslovom Biblijski pogled na krizne situacije.

Čitajući retke iz Propovjednikove knjige 11,1-6, pastor Grujić je govorio o reakcijama kršćana u vrijeme nevolja, koje se kreću od duhovne epidemologije do duhovne seizmologije. Važan je odgovor na određene situacije, posebno kada se one ne mogu kontrolirati, naglasio je pastor Grujić, dodajući kako je pri tome vrlo važno suočiti se s njima, odgovorno reagirati na stereotipe i predrasude te izražavati aktivno podršku i brigu za bližnjega.

Svoje izlaganje zaključio je riječima zapisanim u Poslanici Rimljanima 8,14-17 “Oni koji se prepuste Božjem duhu da ih vodi, Božja su djeca… Ako smo Božja djeca, mi smo i Božji nasljednici zajedno s Kristom. No to možemo biti samo ako uistinu s Kristom i trpimo, kao što je i on trpio, da bismo zajedno s njim primili slavu.”

U nastavku seminara je predavanje održala dipl. psih. Irena Šestak pod naslovom Uloga vjeroučitelja u davanju psihološke prve pomoći. Tom je prigodom govorila o definiranju krize, osnovnim načelima psihološke prve pomoći (PPP), reakciji djece ta kako biti podrška djeci. Naglasila je kako su krizni događaji, događaji koji nisu pod našom kontrolom, iznenadni su, izvan iskustva, dolazi do otežanog djelovanja, osjećaja straha, gubitka autonomije i pojave stresa. Tri su načela PPP-a: slušati, gledati i povezivati, a važno je brinuti se o sebi i biti podrška djetetu, slušati ga i ohrabrivati dok se nalazi u kriznim situacijama, zaključila je Šestak.

Po završetku predavanja održane su male grupe u kojima su sudionici razgovarali na zadanu temu te su iznosili svoja iskustva suočavajući se s tim problemima.

Nakon malih grupa, psih. Šestak je odgovarala na pitanja, a Timothy I. Špičak, dipl. teolog i vjeroučitelj je govorio o procesu pripremanja udžbenika i priručnika za osnovnoškolsku nastavu vjeronauka te se posebno zahvalio SBC i EPC što su ove školske godine preuzeli cjelokupnu financijsku odgovornost za nabavu svih udžbenika.

Za tehničku pomoć i podršku u održavanju seminara bila je angažirana Marijana Crnković.

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher