Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Stručni skup vjeroučitelja Idi s tom snagom u sebi

Dana 18. rujna 2021. godine održan je Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka u Baptističkoj crkvi Zagreb, uz sudjelovanje 70-tak sudionika, u dvorani crkve, uz poštivanje svih potrebnih epidemioloških mjera.

Nakon uvodnih riječi Roberta Bogešića, Marija Buljat, Irena Mihaljević i Arna Bogešić povele su sudionike skupa u kreativnom štovanju koristeći ideje iz nastavne cjeline Štovanje, vjeronaučni udžbenik Meta. Tako su, pored sudjelovanja u pjesmi i molitvi, prepoznatljivim oblicima štovanja, sudionici bili potaknuti dati slavu Bogu koristeći sva osjetila – vid, njuh, dodir, miris, okus i sluh. 

Namjera je ovog skupa bila prvenstveno osnažiti vjeroučitelje u njihovom radu i pripremiti ih za nove izazove kroz temu: Idi s tom snagom u sebi. Pastor i vjeroučitelj, Timothy I. Špičak je pripremio i vodio interaktivno proučavanje i promišljanje biblijskog teksta Suci 6, 1 – 8,35. Na veoma slikovit način je predstavio život i djelovanje starozavjetnog  suca Gideona, koristeći njegov primjer kao poticaj za promišljanje aktualnih situacija u kojima se može naći jedan suvremeni sluga Božji, vjeroučitelj. Ovo duboko i poticajno biblijsko promišljanje se izmjenjivalo s nekoliko kratkih razgovara u malim grupama, a zaključeno je molitvom jednih za druge. Nekoliko ključnih točaka koje možemo izdvojiti – One koje Bog poziva hrabri obećanjem „Ja sam s tobom!“; Bog će one koje poziva obasjati svojim licem; Božja prisutnost u tvom životu moćnija je od svake tvoje slabosti; Bog će poslušnima njegovoj riječi dati iskustvo života i mira; Onaj koji je pozvan vodit će u svom djelovanju duhovne bitke, ali Bog će biti njegova zaštita; Bog će svojom blizinom, tijekom naše službe, izgrađivati nas i jačati našu vjeru; Bog će onima koji se boje dati znak da je s njima; Od Božjih slugu se očekuje biti  primjerom u vjeri, riječi i djelu; Sluge Božje uvijek trebaju zauzimati ponizni stav. Božje je kraljevstvo i On je Kralj!; Sluge Božje moraju biti do kraja oprezni kako nikad ne bi Boga zamijenili svojom slikom Boga.

Nakon kratke pauze za osvježenje, nastavljen je rad u malim skupinama. Jedan od izazova s kojima se susreću vjeroučitelji u našim crkvama je taj da većina radi u mješovitim razrednim odjeljenjima tako da je potrebno puno truda oko prilagodbe načina rada. Vjeroučitelji su zajedno promišljali kako što bolje iskoristiti vjeronaučne materijale koji su im na raspolaganju te kako ih prilagoditi radu u grupi s učenicima različitih razreda. 

Na kraju skupa, sudionici su imali priliku saznati više o aktivnostima Samaritan’s Purse organizacije koja u Hrvatskoj djeluje kroz projekt Operacija Božićno Dijete. Koordinator nacionalnog tima, pastor Mario Dučić i koordinatorica logistike, Hana Melinšćak, izazvali su vjeroučitelje da se uključe u ovaj veliki misijski projekt. Zatim je Marina Karadža predstavila postojeća izdanja Biblijskog instituta Zagreb – Biblije za djecu i Biblije za mlade.

Cijeli je ovaj skup bio još jedna prilika da se kroz susret i druženje osjeti snaga Božje ljubavi i milosti koja nas svojim Duhom povezuje i ujedinjuje u istoj misiji.

Svjetlana Mraz
Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher