Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Stojan Gajicki: Duhovni seminar o savjesti

Šibenik, 16. – 17. kolovoza 2015.

U Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi (EPC) Dar milosti Šibenik održan je 16. i 17. kolovoza 2015. godine Duhovni seminar o savjesti koji je vodio pastor Stojan Gajicki.

U prvom dijelu seminara, koji je održan 16. kolovoza u prijepodnevnim satima, Stojan Gajicki je naglasio kako je loša savjest jedna od najvećih prepreka u poslušnosti Bogu, jer savjest predstavlja sposobnost osjećaja krivnje, a današnji svijet bježi od tog osjećaja.

Govoreći o pojmu savjesti, pastor Gajicki je naglasio kako mogu postojati razni oblici savjesti, kao što su mrtva, loša i čista savjest. Nakon što je definirao mrtvu savjest kao savjest koja ne reagira na svoja djela, jer je srce potamnjelo (Rim 1,21), Gajicki je ukazao kako postoji nekoliko razloga postojanja loše savjesti. Jedan od razloga je nepoznavanje istine, drugi je postojanje tradicije koja može predstavljati teret nametanja u vjeri, dok je treći razlog svezanost savjesti kao posljedica izjava ljudi od autoriteta, kao što su političari, profesori, pastori, svećenici, roditelji, poslodavci i drugi, a koji imaju određeni utjecaj u životima osoba.

U drugom dijelu seminara, 16. kolovoza u večernjim satima, pastor Gajicki je govorio o mrtvim djelima koja služe vjernicima u nastojanjima da zasluže spasenje, te je naglasio riječi zapisane u Poslanici Hebrejima 9,13-14, kako će Kristova krv, koji je Duhom Svetim samoga sebe prinio Bogu, očistiti savjest od mrtvih djela. Naglasio je kako se često rade mrtva djela želeći umiriti svoju savjest, ali se time smanjuje važnost Kristove žrtve.

Kao primjere mrtvih djela naveo je nastojanje da se sve učini iz straha kako nismo dovoljno dobri da nas Bog voli, postojanje neispravnih motiva kada se nešto želi po svaku cijenu učiniti i kada su naša djela prožeta osobnim interesima, postojanje visokih ideala koja se žele dostići, ali se najčešće to ne uspijeva kada se nastoji nešto napraviti za Božje kraljevstvo ali bez Božjeg vodstva i bez Duha Svetoga te kada se radi neka aktivnost za Boga, ali bez žara, već se radi iz nekih vlastitih interesa.

Oslanjajući se na riječi zapisane u Kološanima 3,22-23 „što god činite, od srca činite kao Gospodinu“, pastor Gajicki je naveo nekoliko bibljskih primjera koja ukazuju koliko se nešto čini i kakve savjesti za Krista. Naglasio je događaje zapisane u Evanđelju po Luki 18,18-23 i primjer bogatog mladića, koji je ispunjavao zapovijedi, ali nije bio spreman žrtvovati se i slijediti Krista, iz Djela apostolskih 5,7-10 i primjer Ananije i Safire, koji su imali svoj interes ispred Božje volje te primjer Zakeja iz Evanđelja po Luki 19,8-9, koji je čistog srca pristupio Kristu.

Dana 17. kolovoza u trećem dijelu seminara u večernjim satima pastor Gajicki je ukazao na važnost čiste savjesti koju donosi vjera u Isusa Krista i njegovu žrtvu na križu. Pri tom je naglasio, između ostalog, kako Bog vjerne čisti iznutra, kroz duhovno obnavljanje, a ne izvana, kroz religioznost. Okolnosti svakodnevno razotkrivaju probleme koji definiraju potrebe te Bog onda ukazuje kako ih rješavati, istaknuo je pastor Gajicki te je zaključio kako jedino vjera i pouzdanje  u Isusa Krista donose čistu savjest.

Tijekom seminara slavljenje Gospodina održavao je glazbeni tim EPC Dar milosti, a  nakon svakog dijela seminara održavalo se zajedništvo vjernih uz kolače i sokove koje su organizirale sestre iz EPC Dar milosti.

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher