Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Što se dogodilo snu?

U srijedu, 28. augusta 2013. godine bilo je točno 50 godina otkako je baptistički župnik i borac za građanska prava Martin Luther King izgovorio “I have a dream” u Washingtonu. Ovaj moderni prorok održao je nezaboravni govor, koji je duboko doticao proročanstvo Izaije, prije nego je završavalo vrijeme rasizma i predrasuda prema Afroamerikacima. Neki ga zovu najvećim govorom 20. stoljeća .

Imam san da će jednog dana ovaj narod će ustati i živjeti pravi smisao svog vjerovanja. Držimo ove istine da se očita , da su svi ljudi stvoreni jednaki”

Imam san da će jednoga dana na crvenim brdima Georgije sinovi bivših robova i sinovi bivših robovlasnika biti u mogućnosti zajedno sjesti za stol bratstva .

Imam san da će se jednog dana, čak i država Mississippi,… pretvoriti u oazu slobode i pravde.

Imam san da će moje četvero djece jednoga dana živjeti u društvu u kojem neće biti suđeni po boji njihove kože, nego po sadržaju njihova karaktera.

Imam san da će jednog dana svaka dolina bit uzvišena, a svako brdo i planina će biti sniženo, gruba mjesta će se poravnati, a uzvisine će se ispraviti, i slava Gospodnja bit će objavljena i svako će je tijelo vidjeti zajedno.

To je naša nada. To je vjera da ću se vratiti na jug. S tom vjerom moći će se isijeći iz planine očaja kamen nade. S tom vjerom moći ćemo se preobraziti iz nesloge našeg naroda u prekrasnu simfoniju bratstva. S tom vjerom moći ćemo raditi zajedno, moliti zajedno,  boriti se zajedno, ići u zatvor zajedno, zalagati se slobodu zajedno, znajući da ćemo biti slobodni jednog dana…

Ove riječi još uvijek odjekuju diljem svijeta danas, i izazov je protiv rasizma i diskriminacije tamo gdje se to službeno odobrava od strane vlada…

Unatoč svom napretku rasne jednakosti koji je napravljen u SAD-u, Južnoj Africi i drugdje u svijetu na planu oslobađanja od rasizma i diskriminacije temeljem boje kože, kulture ili religije, prema snu ima još uvijek otpora od strane nekih. U našem dijelu Europe i na Bliskom istoku ne može se biti spokojan..

Neka nas njegov san i dalje nadahnjuju i ne prestaje nas izazivati.

Više možete pročitati http://ebfgensec.blogspot.com/2013/08/what-happened-to-dream.html

Članak je preuzet s http://www.ebf.org/

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher