Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Što je nevjerojatno ljudima, to je normalno Bogu

Skopje, 14. ožujka 2016. – Donosimo iskustva Humanitarne udruge Agape-Makedonija Evanđeoske crkve Skopje iz Republike Makedonije, u radu s migrantima na graničnim prijelazima iz Grčke u Makedoniju i iz Makedonije u Srbiju.

„… Pozdrav iz Makedonije! Vjerojatno već znate o novoj situaciji s izbjeglicama na balkanskoj ruti, ali ja želim podijeliti s vama informacije s terena. Sve zemlje na putu, počevši od Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Grčke zatvorile su granice zbog nekih odluka iz Bruxellesa.

No, ono što je netko negdje “odlučio” kako više neće biti nikakvih problema, to ne znači da ne postoje  problemi. Za nas, u ovom trenutku, situacija je još gora nego što je bila. Oko 15.000 do 20.000 izbjeglica je zapelo na granici između Grčke i Makedonije i  danima žive u uvjetima ispod svake razine. S humanitarnog gledišta, to je katastrofa. U ovom trenutku na južnoj granici (Gevgelija) kamp ne radi, a nema novih migranata. Čeka se u neizvjesnosti u kojem će se smjeru dalje razvijati situacija i što će se dogoditi sa svim tim ljudima. Mi smo bili prisutni svaki dan s distribucijom hrane i odjeće.

Na sjevernoj granici (Tabanovci) imali smo još jedan veliki problem. Oko 1.500 migranata je zapelo u logoru koji je trebao biti samo privremeni logor prema Srbiji. U šatorima, gdje ima prostora za 200 ljudi,  sada ih ima oko 1500, uglavnom iz Afganistana. Upitno je osiguravanje dnevnih obroka za sve te ljude, a problem postaje sve veći jer su mogućnosti humanitarnih organizacija sve slabije…

 Humanitarna udruga Agape je prisutna na terenu svakodnevno, a glavni zadatak im je osigurati vitamine, voće i proteine, kuhana jaja i kruh. Svaki dan se distribuira velika količina banana, naranča, jabuka, kivija, datula, a svakodnevno se daje i oko 1500 – 2000 kuhanih jaja. Isto tako, svaki dan, se nudi 600 – 1000 čajeve…

Na dva kilometra od kampa, na mjestu koje je ničija zemlja, tu je još jedna skupina ljudi koji su zapeli između dviju zemalja, uglavnom Aramejci i Iračani, koji imaju problema s dokumentima i oni ne mogu nastaviti naprijed.

Ipak, nije sve tako “crno”. Bog nam uvijek iznova pokazuje svoju veličinu i radi na mjestima gdje se najmanje očekuje…

Jedan mladić, Afganistanac, koji je ovdje sam, a ostatak njegove obitelji su poginuli u Afganistanu, prihvatio je Isusa Krista za svog Spasitelja i Gospodina. Njegovo ime je “Alie”, te je na poseban način doživio Spasitelja. Osim nevolja kroz koje je prolazio, netko mu je ukrao sav novac i mobilni telefon. Jedan od naših volontera razgovarao je s njim o Isusu, te ge ja pokušao utješiti. Ponudio mu je SDI karticu s Biblijom na farsi, film o Isusu i nekoliko drugih stvari. Pošto taj mladić nije imao telefon, volonter mu je dao mobitel. Sljedećeg dana, mladić je posvjedočio o svom iskustvu s Isusom. Posljednje večeri boravka čitao je Novi zavjet, imao je brojna  pitanja.

Tko može reći da će netko iz Afganistana, sa svim tim problemima, negdje u Makedoniji, u izbjegličkom kampu prihvatiti Isusa Krista. No, ono što je nevjerojatno ljudima, to je normalno Bogu.

Neka se Bog smiluj svima nama“ poručju u dopisu iz Humanitarne udruge Agape-Makedonija, kojeg potpisuje Mirče Andreev, predsjednik udruge.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher