Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Sola Scriptura u suvremenom kontekstu nastave vjeronauka

Zagreb, 17. rujna 2016. – U organizaciji Saveza baptističkih crkava Republike Hrvatske (SBC RH) i Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH) u prostorijama Baptističke crkve Zagreb održan je jesenski vjeroučiteljski skup za vjeroučitelje baptističkog i evanđeosko-pentekostnog vjeronauka. Naziv seminara bio je Sola Scriptura u suvremenom kontekstu nastave vjeronauka

Na skupu je sudjelovalo 60-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz crkvi reformacijske baštine: Saveza baptističkih crkvi, Evanđeoskih pentekostnih crkvi, Kristovih crkvi, Crkve Božje, Kristove pentekostne crkve.

Nakon uvodnih riječi Svjetlane Mraz, koordinatorice rada s mladima u SBC u RH, pozdravne riječi je uputio predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić, koji je naglasio, između ostalog, kako vjeronauk govori o vjerodostojnosti osobe i daje vrijednosti osobi, obitelji i društvu. Vjeroučitelji, koji su ujedno i vjerosvjedoci, žive ono što govore, naglasio je Tomasić.

Predavanje, pod naslovom Sola Scriptura u suvremenom kontekstu nastave vjeronauka, je održao dr. sc. Danijel Berković, koji je govorio u prvom dijelu na temu Vjeroučitelji i Biblija, a u drugom na temu Vjeroučitelji i svijet koji se stalno mijenja.

U prvom dijelu je dr. Berković govorio o odnosima Biblije kao priručnika ili pomagala, gdje je postavio pitanje je li Biblija osnovni priručnik ili je samo pomagalo u nastavi, o odnosima Biblije i Crkve, gdje se kroz povijest kod nekih kršćanskih crkvi Biblija gurnula u drugi plan te se dao primat drugim dokumentima i tradiciji te je Crkva bila iznad Biblije, o odnosu Biblije i vjere, gdje se kroz povijest stavio naglasak na spasenja kroz Crkvu, krštenje i ispovijed, te o temeljnim aspektima biblijske pismenosti.

U drugom dijelu predavanja dr. Berković je istaknuo kako su na kršćanstvo utjecaj ostvarile tri revolucije – industrijska, znanstvena i informatička. Industrijska revolucija je utjecala na promjene životnog standarda, znanstvena revolucija je utjecala na razvoj znanosti, gdje je prevladavao razum iznad vjere, dok se u informatičkoj revoluciji, koja traje još i danas, gubi kreativnost i naglasak je na brzoj razmjeni informacija, naglasio je, između ostalog, dr. sc. Berković. Govoreći o mogućim alternativama za vjernike u današnjem svijetu, dr. Berkovič je naglasio kako su to tri moguća puta: izolacionizam, što označava potpunu odvojenost i zatvorenost od svijeta, asimilacija, koja označava poistovjećivanje sa svijetom i integracija, koja počiva na čvrstoj vjeri, ali se ne postaje dio svijeta.

U drugom dijelu skupa održane su radionice, gdje su se proučavali biblijski tekstovi iz Knjige o Joni: koristeći boje (moderator Arna Bogešić), koristeći dramaturški pristup (moderator Timothy-Ivan Špičak), koristeći metode manuskripta (moderator Svjetlana Mraz), koristeći likovne metode (moderator Martina Gracin), koristeći glazbeni pristup (moderator Marijana Crnković), s pogledom iza scene (moderator Marija Buljat) i s naglaskom na konceptualizaciju (Ildiko Hornjik).

Robert Bogešić

(preuzeto s epc.hr)

img_6377

(preuzeto s baptist.hr)

 

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher