Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Smisao Uskrsa – sresti Uskrsloga

Giorgio Grlj, pastor Baptističke crkve u Rijeci i predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća u Republici Hrvatskoj (PEV RH) je 11. travnja 2015. godine, gostujući u emisiji Međueligijskog magazina Duhovni izazovi, naglasio kako svaki Uskrs želi biti poruka nade da smrt nema zadnju riječ i upravo se ta poruka želi približiti čovjeku koji prolazi svakodnevno kroz mnoge probleme.

Odgovrajući na upit voditelja emisije Augustina Bašića je li zadovoljan s medijskim praćenjem tog blagdana, posebno s protestantske pozicije, pastor Grlj je kazao kako je bilo pokušaja da se narav Uskrsa diskreditira i da se dovede u pitanje i samu egzistenciju Isusa Krista. Prema njegovom mišljenju, postoje dva pola, s jedne strane mediji koji žele biti objektivni, te, s druge strane, oni koji žele biti senzacionalistički.

Govoreći o komentaru voditelja kako su mnogi današnji kršćani samo formalni kršćani, koji nisu doživjeli radost živog uskrslog Krista, pastor Grlj je naglasio kako su iskustva uskršnjeg vremena kroz koja su prolazili Isusovi učenici i žene na grobu iskustva svake osobe i danas, jer nema onoga tko nije izuzet iz trpljenja, bez obzira na sve dosege znanosti i tehnologije. Trpljenje i dalje ostaje i neobjašnjivo i nerješivo, naglasio je pastor Grlj, dodajući kako Uskrs dolazi iz jednog drugog svijeta u našu stvarnost i preoblikuje je. Pokazuje se da, ako nas nije dotaknuo Uskrs, onda nas i dalje ispunjava mučna sadašnjost, a Isus Krist je pobijedio smrt i donio poruku da je osobni Bog koji se brine za egzistenciju svake osobe. Upravo je poruka Uskrsa da je taj strah razbijen kada se sretne Uskrsloga To je ono što nedostaje u tradicionalnom shvaćanju kršćanstva, zaključio je pastor Grlj.

Na kraju razgovora pastor Grlj je uputio riječi čestitke i blagoslova kršćanskim vjernicima koji slave Uskrs po Julijanskom kalendaru.

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher