Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Simbolički trenutak tijekom okupljanja Kineza u Seoulu

Kineska je Crkva jedva bila zastupljena na Trećem Lausannskom kongresu u Cape Townu u listopadu 2010. jer tada kineskim sudionicima nije bilo omogućeno da napuste Kinu. Tijekom 2011. u tišini su se kovali planovi za poseban događaj za te kineske crkvene vođe, koji se trebao održati na nekom drugom mjestu u Istočnoj Aziji. Više od stotinu neregistriranih crkvenih vođa iz Kine stiglo je u Seoul, predstavljajući milijune kineskih vjernika.

Po prvi je to put nakon 1949. godine, da takva skupina kineskih kršćanskih vođa sudjeluje u multinacionalnom okupljanju kao što je Azijski forum crkvenih vođa (ACLF – 300-njak članova). To je simboličan trenutak u povijesti crkve. Govornici su bili Patrick Fung iz OMF Internationala; Daniel Bourdanné iz IFES-a, Joshua Ting iz CCCOWE-a, Thomas Wang iz Centra Velikog poslanja, Jae Hoon Lee iz Onnuri crkve i James Hudson Taylor IV, pra-pra-unuk britanskog misionarskog pionira Središnjoj Kini.

Profesor Liu Peng s Kineske akademije društvenih znanosti, govorio je o kršćanstvu i njegovu potencijalu da osvoji srce Kine. Kina treba ažurirati svoju zastarjelu vjersku politiku ‘i prilagoditi se novom, modernom vremenu’, rekao je, zaključivši: ‘kršćanstvo je najprikladnije za rješavanje trenutne moralne krize koja potresa Kinu.’

Pekinški pastor Daniel Li pozvao je na napor i molitvu da se do 2030. godine iz Kine u svijet pošalje 20 000 misionara. ‘Tijekom posljednjih 200 godina, još od vremena najranijeg britanskog pionira Roberta Morrisona, oko 20 000 misionara služilo je u Kini. ‘Postoji’, rekao je, ‘evanđeoski dug koji treba vratiti.’

Japanski tumač Biblije dr. Eiko Takamizawa s Torch Trinity University iz Seoula, izmamio je suze na oči mnogima snažnom porukom Evanđelja o pomirenju Japana, Koreje i Kine. Skupina koja je predvodila slavljenje sastavljena od glazbenika iz tih triju zemalja, na jasan je i dirljiv način pokazala taj osjećaj jedinstva.

Capetownski iskaz o predanju, proizašao s trećeg Lausannskog kongresa, naširoko je u opticaju u Kini. On izražava ono što je Kongres razaznao kao govor Duha Svetoga Crkvi. U ime svih prisutnih na Kongresu, Lausannski su čelnici pozvali sve mjesne i nacionalne crkve da razluče svoje mjesto u svom poslanju. Kao odgovor na to, pastor Ezra Jing iz pekinške crkve Zion, predvodio je Kineze u izradi i potpisivanju ‘Seoulskog predanja’. Ono poziva Crkvu u Kini da se obveže na ljubav prema Kristovu evanđelju; održavanju jedinstva Duha, zajednički rad gdje god je to moguće s globalnom Crkvom, odgoj mlađih vođa koji će preuzeti palicu evangelizacije svijeta. Oko 200 najdarovitijih kineskih vođa mlađih od 35 godina pod mentorstvom su, a mnogi od njih će sudjelovati u globalnom okupljanju mladih vođa planiranih za 2015.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher