Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Regionalni susret predstavnika evanđeoskih alijansi

 

Priština, Kosovo, 26-28.11.2018.

U Prištini su se sastali predstavnici šest zemalja Balkana i Jugoistočne Europe, (Albanija, Bugarska, Makedonija, Kosovo, Grčka i Hrvatska) te predstavnici Europske evanđeoske alijanse (EEA) na čelu sa glavnim tajnikom Thomasom Bucherom. Ovakav tip susreta je ocijenjen kao koristan za međusobno upoznavanje i jačanje suradnje nacionalnih evanđeoskih alijanski koje dijele isti geopolitički prostor.

Sudionici su se osvrnuli na netom održanu konferenciju Hope for Europe u Tallinnu, Estonia koja je polučila izuzetan uspjeh. Ocijenjeno je da takvi veliki događaji pokazuju svo bogatstvo raznolikosti usmjereno na služenje društvenim zajednicama, i potiču daljnju suradnju na raznim poljima kao što su: socijalno djelovanje, humanitarni projekti, uključivanje osoba s posebnim potrebama u društvene projekte, umjetnost u službi evangleizacije, rad s mladima, rad s djecom, rad sa starijim osobama, međukulturalna komunikacija, upravljanje financijama, vjera na radnom mjestu, mediji i kršćanstvo u suvremenom svijetu, kršćani i politika i slično.

Na susretu se razgovaralo i o regionalnom umrežavanju kada su u pitanju teme od zajedničkog interesa. To će pomoći pojedinim nacionalnim alijansama da se bolje razvijaju koristeći već stečena iskustva drugih. Ramišljalo se i o načinu na koji djeluju nacionalna vodsta i mogućnostima da se i na tom području učini pomak kako bi djelovanje bilo što učinkovitije.

Govorilo se naravno i o izazovima s kojima se surećemo. Predstavnici Bugarske su govorili o nacrtu zakona o vjerskim zajednicama koji je vrlo restriktivan i u mnogim djelovim deskriminirajući za manje vjerske zajednice, te o aktivnostima koje se zajednički provode kako taj zakon ne bi ograničio i drastično umanjio postojeće vjerske slobode. Sličnih naznaka ima i u Albaniji što je razlog za zabrinutost jer takvi restriktivni zakoni ne doprinose razvoju društva i zemlje u cjelini.

Kako Europska evanđeoska alijansa ima svoj ured i predstavništvo u Bruxellesu, sudionici su pozvani da o takvim izazovima svakako obavijeste ured EEA. Na taj način bi se članice i strukture EU informirale, te poduzimale aktivnosti koje bi mogle pomoći u rješavanju ili prevenciji takvih i sličnih problema.

Evanđeoska protestantska alijansa Kosova kao domaćin susreta se doista iskazala u organizaciji. Sastanak je protekao u vrlo srdačnoj i radnoj atmosferi što je potaklo i ostale da se kandidiraju za takve susrete u budućnosti. Dogovoreno je stoga da se iduće godine nađemo u Bugarskoj a 2020. u Grčkoj.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher