Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Regionalni susret evanđeoskih alijansi Balkana

Bar (Crna Gora), 12. prosinca 2014. – U barskom hotelu “Princess” održan je regionalni sastanak predstavnika Evanđeoskih alijansi s područja Balkana. Susret nacionalnih predstavnika trajao je od 10. do 12. prosinca 2014. Skupom je predsjedao Thomas Bucher iz Švicarske, glavni tajnik Europske evanđeoske alijanse (EEA).

Sastanku su prisustvovali: Akil Pano i Kol Puka (Albanija), Tomislav Dobutović (Bosna i Hercegovina), Nik Nedelchev i Rumen Bordjiev (Bugarska), Matej Lazar Kovačević i Vladimir Pšenko (Hrvatska), Driton Krasniqi i Femin Cakolli (Kosovo), Samuilo Petrovski i John Field (Srbija) te predsjedavajući Thomas Bucher iz Švicarske.

Tijekom ovog trodnevnog sastanka, razgovaralo se o identitetu i ustroju nacionalnih alijansi, odnosu s državnim vlastima, financiranju te o budućoj strategiji i suradnji. Tražilo se načine na koje bi bolje ustrojene i financijski jače alijanse mogle pomoći onim slabijima. Thomas Bucher, koji po prvi puta boranvi na području ove regije, htio je čuti o ulozi pojedinih nacionalnih alijansi, o potrebama ali i preprekama za učinkovitije djelovanje.

Tajnik Europske evanđeoske alijanse naglasio je i velik potencijal zajedničkog povezivanja i djelovanja na Balkanu. Premda se područje Balkana povezuje s ratom, sukobima i nemirima, a izraz “balkanizacija” s raspadom, podjelom i cjepkanjem države, ipak ima nade. Na sastanku je jasno izraženo da Bog djeluje na jedinstven način na ovom području te je i susret balkanskih predstavnika u Baru plod Božjeg zahvata i skrbi. Premda postoji animozitet i strah jednih od drugih među narodima Balkana, kršćani pokazuju da Božja ljubav isključuje strah, mržnju i netrpeljivost te da se za stolom zajedništva mogu naći Kosovari, Srbi, Hrvati, Bosanci, Bugari. Netko je tijekom sastanka uputio i apel: “Ne dopustimo da političari najprije naprave pomirbu pa onda mi kršćani slijedimo taj primjer. Budimo mi upravo oni koji će, u ime Božje, krčiti putove mira među narodima i prednjačiti u pozivu na pomirenje!”

U zaključku, sudionici su naglasili potrebu ponovnog okupljanja ističući neprocjenjivu vrijednost zajedništva i susreta u Crnoj Gori – prvog nakon 15 godina. Osjećali su da nacionalne alijanse na Balkanu više nisu nepoznanica već može-biti jedna obitelj, koja treba rasti i zbližavati se!

Matej Lazar Kovačević

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher