Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Referendum u Slovačkoj: 90 posto birača ZA, izjašnjavanje nije obvezujuće zbog niske izlaznosti

Na referendumu u Slovačkoj 90 posto birača izjasnilo se za predložena pitanja o zaštiti braka, obitelji i djece. No, izjašnjavanje građana nije obvjezujuće zbog niske izlaznosti. Na referendum je izašlo samo 21,4 posto birača, što je daleko ispod visokog praga od 50 posto birača.

“Zahvaljujemo volonterima i svim biračima koji su svojim ZA na ovom referendumu osnažili obiteljske vrijednosti u slovačkom društvu”, rekao je Tomáš Kováčik, članom Aliancie za rodinu, koja je inicijator ovog referenduma.

“Činjenica da je oko milijun Slovaka odgovorilo DA na sva tri referendumska pitanja štiteći pravo djece na oca i majku i pravo roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece predstavlja snažnu poruku za slovačke političare i cijelo naše društvo. Ovaj referendum je jedan korak u smjeru bolje zaštite braka i obitelji koji su temelj svakog napretka u našem društvu” zaključio je Kováčik.

Na referendumu su se Slovaci izjašnjavali o ova tri pitanja:

1) Slažete li se da ni jedna zajednica, osim zajednice muškarca i žene, ne može nazvati bračnom?
2) Slažete li se da homoseksualnim osobama i grupama ne bi trebalo dopustiti posvajanje, a potom i odgajanje djece?
3) Slažete li se da škole ne mogu zahtijevati od djece da sudjeluju u obrazovanju koje se odnosi na spolno ponašanje i eutanaziju, ukoliko se roditelji i sama djeca ne slože sa sadržajem obrazovanja?

slo glasovi

U veljači prošle godine Slovačka ljevica i desnica unijele brak u Ustav

24. veljače slovački premijer Robert Fico i kršćanski demokrat, Jan Figel (KDH) pristali su na ustavni amandman. Lideri socijalista i demokršćana su se dogovorili da potvrde brak kao zajednicu između muškarca i žene u Ustavu, a “Ustavni amandman zabranjuje legalizaciju braka između istospolnih osoba“, kazao je tada Figel .

Udruga „Savez za obitelj“ (Aliancia za rodinu), koja je inicirala referendum, pokušala je preko referenduma učvrstiti tu zaštitu čime bi se otežale izmjene zakona u budućnosti.

slo izlaznost

Nakon samostalnosti Slovačke uspio samo jedan referendum

Da bi referendum bio valjan, u Slovačkoj izlaznost mora biti 50% i takav visok odaziv birača ostvaren je na samo 2 referenduma – onaj o neovisnosti Slovačke (izlasku iz Čehoslovačke) i o ulasku Slovačke u Europsku uniju.

Prethodnih 7 referendumskih inicijativa u Slovačkoj od osamostaljenja pokrenula je vlast.

Slovaka ima 5,5 milijuna, a inicijativa „Savez za obitelj“ (Aliancia za rodinu) koja je inicijator prvog građanskog referenduma u Slovačkoj skupila je 410 000 potpisa. Nakon odluke ustavnog suda da su referendumska pitanja ustavna, predsjednik države Andrej Kiska raspisao je referendum.

Izvor: Narod.hr

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher