Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Dom nade – dnevni boravak za beskućnike: Radionica duhovno-moralne potpore – “Nada i nakon neuspjeha!”

U Zagrebu je 11. veljače 2015. u 18h, Badalićeva 11/1, održana radionica duhovno-moralne potpore. Radionica je realizirana u suradnji Doma nade – dnevnog boravka za beskućnike i Crkve Božje u RH. Skupilo se oko 20-tak zainteresiranih osoba različitih socijalnih staleža, funkcija (korisnici, volonteri, donatori), nacionalnosti i vjera. Za logistiku je brinuo voditelj Doma nade Danijel Vuga, a radionicu je vodio David Kovačević.

David Kovačević započeo je radionicu slijedećim pitanjem: “Postoji li nada i nakon neuspjeha?” Često puta neuspjeh mjerimo niskim materijalnim statusom neke osobe. Bivši zagrebački beskućnik Mile Mrvalj, a sada voditelj udruge Fajter, građane oduševljava svojim životnim optimizmom bez obzira na svoj materijalni status.

Biblijski primjer ove teme nalazimo zapisan u evanđelju po Luki 22,31-34 i 54-62. U navedenom tekstu čitamo o Petrovu zatajenju Gospodina Isusa. Njegov neuspjeh i tragika je u činjenici brzoplete izjave da je za Isusa spreman u “tamnicu i smrt” a nedugo zatim je slijedilo Petrovo trostruko odricanje Gospodina, koje se opisuje u sva četiri evanđelja! U bremenitosti događaja, Petra je ispunila depresija i beznađe!

Zadivljuje izvještaj ev. Luke; unatoč trpljenju kroz koje Gospodin Isus prolazi, bio je na mjestu s kojeg je mogao vidjeti Petra i stoji navod “obazre se i upre pogled u Petra!” Taj pogled je podsjetio Petra na Gospodinovo proroštvo o zataji i pozivu “kad dođeš k sebi, učvrsti svoju braću!” Svi mi ponekad “odemo od sebe” – radi se o promašajima u životnim okolnostima, o grijesima zbog kojih dolazi do naših otuđenja od Boga, ali i naših otuđenja od sebe samih i naravno i od drugih ljudi te svijeta u kojemu živimo. Unatoč okolnostima, radosna je vijest, djelo i riječ Gospodina Isusa utemeljuje nadu – postoji mogućnost vratiti se k sebi! Kad iskusimo ovu stvarnost,  možemo i  trebamo “tješiti svoju braću” koja prolaze kroz slične kušnje. Drugim riječima, povratak Bogu temelji povratak k sebi, također povratak k drugim ljudima oko nas i svijetu u kojemu živimo.

Zaključeno je kako naša “dosadašnja zatajenja i neuspjesi” s Isusom nisu zaključak, zapravo su poticaj na moguću stvarnu prekretnicu naših života i životnih okolnosti u nove mogućnosti. Poput pruženih ruku na zagrljaj, milosrđe i ljubav Gospodina je ponuda koju valja iskusiti. Hoćeš li ponudu prihvatiti?

(02/2015, Danijel Vuga i David Kovačević)

(preuzeto s http://www.crkvabozja.hr/aktualnosti.html)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher