Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Promocija teologa na zagrebačkom Sveučilištu

Zagreb 7. studeni 2014. (TFMVI/GC/IBA) – U auli Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana promocija kojom su obilježena dva značajna događaja. Najprije je održana promocija prvostupnika koji su dovršili trogodišnji preddiplomski sveučilišni studij Protestantska teologija.

Riječ je o prvim generacijama koje su studirale po bolonjskom programu čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu. To je jedini takav studij na sveuilišnoj razini ne samo u Hrvatskoj, nego i u bližoj okolini. Taj je studij uspješno završilo ukupno 32 studenata (među njima i jedan baptist), a njima, njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima prigodnim riječima obratili su se prorektorica zagrebačkoga sveučilišta prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, dekan Fakulteta prof. dr. sc. Vitomir Belaj te voditelj studija Protestantska teologija, prof. dr. sc. Siniša Zrinščak.

U nastavku je održana svečanost promocije diplomiranih teologa koji su dovršili  petogodišnje obrazovanje prema studijskom programu koji je Teološki fakultet ‘Matija Vlačić Ilirik’ izvodio sve do pokretanja novih, bolonjskih studijskih programa. Tih 22 studenata predstavlja posljednje generacije studenata teologije koji su studirali po predbolonjskom sveučilišnom programu. Tom prigodom okupljene su, uz dekana, pozdravili i Željko Mraz, predsjedavajući fakultetskog Senata i doc. dr. sc. Lidija Matošević, zamjenica voditelja studija Protestantska teologija.

Ovaj će dan zasigurno ostati zabilježen kao izrazito bitan datum u povijesti ustanove. S obzirom na događanja i razvoj Fakulteta u proteklih desetak godina, opravdano je ustvrditi da se radi o danu u kojem su se na simboličan način susreli prošlost (Fakultet djeluje još od 1976. godine) i budućnost ove ustanove i studija teologije. Stoga je to nesumnjivo bio  vrlo svečan i neponovljiv trenutak u kojem se zatvorilo dosadašnje, a otvorilo novo poglavlje u povijesti kako Teološkoga fakulteta ‘Matija Vlačić Ilirik’, tako u širem smislu i  crkava reformacije i crkava sljednica reformacije te njihove prisutnosti u društvu i akademskoj zajednici. Svijest o takvoj specifičnosti ove prigode bila je nedvojbeno prisutna u ozračju i mislima svih prisutnih što je čitavom događaju  dalo dodatnu dimenziju svečanosti i nesvakidašnjosti.

(E. Šeba)


Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher